I helgen är det alla helgons dag och många av oss skänker en extra tanke till våra nära som har gått bort. I år har dessutom flera av våra mest folkkära och begåvade profiler tyvärr avlidit, och lämnat oss med stor saknad.

Här är sju svenska ikoner som vi alltid kommer att komma ihåg.

Magdalena Ribbing 

Magdalena Ribbing avled den 30 september i år av en fallolycka när hon förberedde en lunch till sina vänner, 77 år gammal. Ribbing startade sin karriär som politisk reporter på Dagens Nyheter på 70-talet, och gav under många år goda råd om vett och etikett i en mycket omtyckt spalt i samma tidning. Med värme och humor guidade hon svenskar i hur man bör och inte bör agera i sociala situationer. Magdalena Ribbing har skrivit ett flertal böcker och var flitigt anlitad som kommentator vid kungliga högtider.

Hans Rosling

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och gav uppskattade föreläsningar om fattigdomsbekämpning och internationell utveckling som har uppmärksammats och hyllats över hela världen. Han var känd för sin stenhårda argumentation, och hans tal under galan ”Hela Sverige skramlar” år 2015 fick många att inse att Sverige och andra rika länder inte borde ha några problem med att hjälpa flyktingar. Hans Rosling var 68 år när han gick bort i början av februari.

Hans ”Hasse” Alfredsson

Folkkära skådespelaren och regissören Hans ”Hasse” Alfredsson var främst känd för sitt samarbete med Tage Danielsson. Komikerduon gick under namnet Hasseåtage och förutom att deras produktioner var underhållande genomsyrades dem alltid av ett samhälleligt engagemang. ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” är ett exempel, och den animerade filmen är fortfarande ett måste för många på julafton. Alfredsson satte även själv upp många egna produktioner under årens lopp, allt från revyer till radioprogram och tv-serier. Hans ”Hasse” Alfredsson blev 86 år gammal.

Janne ”Loffe” Carlsson

Den folkkära skådespelaren Janne ”Loffe” Carlsson somnade in i år, 80 år gammal, i sviterna av levercancer. Han lockade den svenska publiken till många skratt i filmer som ”Göta kanal”, ”Repmånad” och serien ”Någonstans i Sverige”. Han var med i flera teateruppsättningar och spelade dessutom trummor i duon Hansson & Karlsson som slog igenom på slutet av 60-talet.

Michael Nyqvist

Skådespelaren Michael Nyqvist gick bort i juni i sviterna av lungcancer, endast 56 år gammal. Så sent som i januari i år tilldelades han en Guldbagge för sin prestation i filmen ”Den allvarsamma leken”. Förutom att ha medverkat i svenska filmsuccéer som ”Så som i himmelen” och ”Tillsammans” medverkade han även i Hollywood-produktionerna ”John Wick” och ”Mission Impossible: Ghost Protocol”. I självbiografin ”När barnet lagt sig” berättade han om sin adoption och om sökandet efter sina biologiska föräldrar.

Annie Wegelius

Annie Wegelius gick bort i september i år efter en lång tids kamp mot bröstcancer. Tv-drottningen betydde mycket för den svenska tv-industrin – hon jobbade under flera år som programdirektör på SVT och var med och grundade TV3 som 27-åring 1986. I sitt prat i ”Sommar i P1” år 2014 berättade hon öppenhjärtigt om den bröstcancer hon hade drabbats av redan 2009, men som då kommit tillbaka.

– Jag väljer därför att fortsätta leva mitt liv på det sätt som jag alltid har gjort, oavsett i vilken roll det är – entreprenör, chef, mamma, partner, väninna, patient, nämligen med höjd blick och fokus på framåtrörelse och möjligheter. Jag har aldrig varit bra på matematik. Det är äntligen en fördel nu då devisen måste bli: Räkna inte dagarna, låt dagarna räknas, sa hon då.

Annie Wegelius blev 58 år.

Gösta Ekman

En av Sveriges mest älskade skådespelare och regissörer, Gösta Ekman, somnade in i april i år. Mest känd var han för sina roller som Gunnar Papphammar tv-serien ”Herr och fru Papphammar”, Sickan i filmerna om Jönssonligan och kommisarie Beck i Beck-filmerna mellan 1993-1994. Ekman hade väldigt stor betydelse inom svensk teater och film och var verksam inom teatern ända fram till 2013 då hans senaste uppsättning som regissör, ”Främmande språk”, hade premiär. Gösta Ekman blev 77 år gammal.

Läs även Så tar du dig genom sorgen – psykologens bästa råd

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: