Trendar: InredningMat och dryckResor

7 vackra svenska slott som är värda ett besök

12 jan, 2017 
AvNanna von Knorring
Tack vare Sveriges långa historia finns det flera vackra slott runtom i vårt land. En del slott är fortfarande i privat ägo och stängda för allmänheten, men det finns även många välbevarade pärlor som är öppna för allmänheten att besöka.
Annons

Flera av slotten är inte bara vackra på utsidan, utan även på insidan där de gamla interiörerna bevarats i originalskick under flera sekels tid. Stilarna slotten emellan varierar stort, en del slott har otaliga tinnar och torn att beundra, medan andra erbjuder en mer avskalad exteriör. Några av de svenska slotten är helt unika i sitt slag och en del stoltserar med stora konstsamlingar som besökare kan ta del av.

1. Ericsbergs slott

Foto: Roger Tillberg/IBL Bildbyrå
Foto: Roger Tillberg/IBL Bildbyrå

På detta pampiga barockslott beläget öster om Katrineholm i Södermanland har tv-serien Stjärnorna på slottet spelats in. Slottet har en stor slottspark som är öppen för allmänheten och det finns även en slottsbutik och ett café för besökare.

Annons

2. Skoklosters slott

Foto: Jens Mohr/Pressbild

Skoklosters slott ligger på Skohalvön mellan Stockholm och Uppsala. Slottet är ett av Europas främsta barockslott och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. En del av slottets salar är tillgängliga för besökare och det finns stora samlingar med föremål och konst.

3. Gripsholms slott

Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå
Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå

Strax utanför Mariefred vid Mälarens strand ligger detta 1500-talsslott. Under sommarmånaderna kan besökare se slottets vackra salar och inredningar samt den stora samlingen porträtt som är det äldsta nationella porträttgalleriet i världen.

Annons

4. Drottningholms slott

Foto: Ingemar Edfalk/Alamy
Foto: Ingemar Edfalk/Alamy

Ett av Sveriges pampigaste slott som även är Kungaparets permanenta bostad. En stor del av slottet är öppet för allmänheten och i omgivningen kring slottet finns det en vacker slottspark, Kina slott och en slottsteater. Slottet, som byggdes på 1600-talet, är med på UNESCO:s världsarvslista.

5. Läckö slott

Foto: Tore Hagman/Pressbild
Foto: Tore Hagman/Pressbild

På en udde i Vänern i Lidköpings kommun ligger Läckö slott. Sommartid är slottet öppet för allmänheten och det anordnas även andra evenemang som lockar en stor publik under sommarhalvåret. Det finns dessutom en välbevarad slottskyrka från 1600-talet.

Annons

6. Stora Sundby Slott

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons

Stora Sundby Slott är ett privatägt slott i Södermanland. Slottsparken är dock öppen för allmänheten året om och även en del visningar av interiörerna anordnas vid bokning av grupper. Arkitekturen är genomtänkt och slottet har fyra större torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn som står för månaderna, 52 rum för veckorna på året samt 365 fönster som symboliserar årets alla dagar.

7. Rosersborgs slott

rosersborgsslott2
Foto: Shutterstock

Ett något mindre känt slott i Sigtuna kommun. Det vita slottet uppfördes på 1630-talet och interiörerna har varit orörda sedan 1860. Interiörerna är öppna för allmänheten under sommarmånaderna och det finns en vacker slottspark. På Rosersbergs finns även ett slottshotell för den som vill spendera en natt eller fler i slottsmiljön.

Annons