Trendar: InredningMat och dryckResor

7 vanliga misstag som har ihjäl krukväxterna

14 okt, 2020 
AvMalin Perlheden
FotografTT/Shutterstock
Dör dina krukväxter som flugor, trots att du ger dem all tänkbar omsorg du kan komma på? Här är 7 vanliga misstag som kan vara förödande.
Annons

Krukväxter, eller rumsväxter som de också kallas, är underbara och ger både liv åt inredningen och bättre luft. Men de är också levande ting och behöver rätt skötsel för att överleva. Ge dina krukväxter bästa chans att klara livet på fönsterbrädet genom att undvika de här 7 sakerna.

Är vissna krukväxter en alltför vanlig syn hemma hos dig? Kanske gör du något av de här 7 misstagen! Foto: Shutterstock

7 saker som får krukväxterna att vissna

1. För lite ljus

Dina växter vill ha mycket ljus, detta är speciellt viktigt att tänka på under höst- och vinterhalvåret. Har du inte möjlighet att ställa dem i eller vid ett fönster kan det fungera fint med lågenergilampor eller lysrör som avger rätt sorts ljus och lite värme som växterna tycker om.

2. Chock vid flytten

När du tar hem din krukväxt från affären behöver den lite tid på sig att acklimatisera sig. Fråga gärna din blomsterhandlare vilket klimat krukväxten kom ifrån så du bättre kan avgöra vilka förutsättningar den behöver för att klara sig.

Annons

3. Fel sorts vattning

Den absolut vanligaste anledningen till att krukväxterna dör är att vi övervattnar dem. Om du vattnar dina blommor en gång i veckan och alltid lika mycket, är risken stor att du övervattnar vissa av blommorna. Ta reda på så mycket fakta du kan om växtens ursprung för att ge dig själv bästa förutsättningar att vattna din växt på rätt sätt. Kom ihåg att många krukväxter vattnas underifrån hos odlaren så ha gärna krukan på ett fat som du häller vatten i och häll bort det vatten som krukväxten inte sugit upp efter några timmar.

4. Alltför låg luftfuktighet

Framför allt under vinterhalvåret blir luften inomhus torrare och det gillar inte krukväxterna. Du kan avgöra om dina krukväxter är drabbade genom att se om de är bruna längst ut på bladen. Det finns flera plånboksvänliga lösningar, som att placera placera fat med vatten nära krukväxten och låta vattnet avdunsta, eller så kan du duscha dem några gånger varje dag. En lite dyrare, men effektiv lösning, är att investera i en luftfuktare.

Annons

5. Drag!

Detta gäller framför allt blommande växter och växter från tropiska klimat, de tycker inte om drag! Lösningen är enkel: Ställ inte krukväxterna så att de utsätts för drag.

6. För sporadisk omplantering

När krukväxten vuxit ur sin kruka är det dags att plantera om, annars får rötterna inte lika bra kontakt med jorden och tar upp både vatten och näring sämre. Krukväxten ska alltså planteras om när du märker att det är dags.

7. Skadedjur

Om din krukväxt råkar ut för skadedjur som kvalster eller löss ska du agera direkt! Kom också ihåg att växten är starkare mot skadedjur om den mår bra från början.

Källa: Odla.nu

Läs mer:

Annons