Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

8 fantastiska böcker som alla borde läsa för sina döttrar

02 mar, 2018 
AvFemina
Mer än någonsin behöver vi kvinnor se, stötta och lära av varandra. När kunskap överförs mellan generationer sker dessutom någonting värdefullt. Feminas Elin Eklöf listar litterära gåvor till alla döttrar därute.
Annons

Min älskade dotter, jag ser dig framför mig när jag skriver detta – men givetvis är den här texten riktad till alla döttrar. Och till alla mammor som vill ge.

Vi är alla någons dotter, oavsett om vår mamma finns i livet eller inte, oavsett hur relationen till henne ser ut. Livet kan te sig så oerhört olika, det vet vi alla. När jag skriver mamma och dotter så menar jag i ordens vidaste bemärkelse. Egentligen syftar jag nog mest på den kraft som frigörs när kvinnor möts över generationsgränserna.

Ibland kan man behöva vara sin egen mamma för en stund. Själv vara den som köper en varm och vacker halsduk när höstens kyla kommer, den som kokar en kopp te och breder en filt över benen. Den som mer eller mindre uttalat säger att ”du kan komma till mig, och vara den du är, säga det du tänker och känner, och det kommer alltid att landa mjukt”.

Såväl bildligt som bokstavligt får vi ibland vara mamma till oss själva. Glöm aldrig att vara varsam med dig själv och ge tillåtelse att njuta av livets goda. När du tar bra hand om dig kan du också till fullo finnas där för andra.

Annons

Den senaste tiden har jag tänkt mycket på bandet mellan kvinnor. Det har blivit så tydligt hur mycket vi kan hjälpa varandra. Det är så uppenbart att när vi berättar om våra erfarenheter skapas en sprängkraft, inte minst har #metoo-initiativet visat det. Hösten 2017 var den tid när ett ostoppbart eko av kvinnoröster gjorde gemensam sak och förkunnade att nu var det nog.

När jag nedan har listat böcker som gärna kan få vara en gåva kvinnor emellan har jag försökt att välja titlar som på något vis berör essensen i det som är kvinnors liv och kamp. När diskussionen ibland mest tycks handla om icke-frågor, som om det skulle vara rätt eller fel att raka benen eller bära läppstift, då vill jag utan att för en sekund skriva dig på näsan påminna dig om vad som är viktigt på riktigt: nämligen allas rätt att få vara den man är. Feminism är den kamp för jämställdhet som har modet att våga se att vi är långt ifrån där, att det finns en stor orättvisa som måste få erkännas.

Annons

Det var svårare än någonsin att välja titlar, det finns så mycket jag vill skicka med dig, samtidigt som jag vilar trygg i att du kommer att leta och finna själv. Att våga ta in och lära av andra är egentligen mitt enda råd till dig. Och våga tänka brett, vänd på stenar. Ibland finns svaren och inspirationen långt ifrån där du först trodde.

Min älskade dotter och alla dina systrar: Det kommer att komma stunder då du känner dig ensam och övergiven. Det är bara så livet är. Men i de stunderna: Känn hur de alla sitter på din axel, kvinnorna i litteraturen – fiktiva såväl som verkliga karaktärer, de finns där när helst du vill. Det är alltid fritt fram att ta del av deras klokskap. De finns alltid där. Det är bara att öppna böckerna.

Här är 8 bra böcker att ge till – eller läsa för – din dotter:

Annons

Alldeles självklart känns det att börja med den här boken innehållande 100 berättelser om fantastiska kvinnor. Godnattsagor för rebelltjejer (reklamlänk)(Max Ström) är en rakt igenom ljuvlig bok. Vacker som ett konstverk (den är ett konstverk med en vacker illustration till varje text) och med ett budskap som talar till hjärtat. Formen är så skenbart enkel, korta berättelser om kvinnor från olika tider som alla har längtat och vågat.

Elena Favilli och Francesca Cavallo skriver i förordet: ”Nu när vi överlämnar boken i läsarnas händer hoppas vi kunna förmedla en känsla av hopp och entusiasm för den värld och framtid vi bygger tillsammans. En värld där könstillhörighet inte bestämmer hur stora ens drömmar får bli, eller hur långt någon kan gå. En värld där var och en av oss med självförtroende kan säga ’Jag är fri’.”

Brev till min dotter (reklamlänk) (Forum) är en fin antologi, tänkt att belysa den vackra men ofta svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Redaktören Elcim Yilmaz och hennes namnkunniga crew av skribenter verkar vilja säga: Om du har lyckan att ha en dotter – skriv ett brev till henne. Det finaste du kan ge henne kan mycket väl vara din egen berättelse. Bland brevskrivarna finns Mia Skäringer, Martina Montelius, Märta Tikkanen och Alexandra Pascalidou.

Annons

ETT ANNAT TIPS …… är att skriva dagbok om barnen under tiden de växer upp. Det kan bli en fin gåva längre fram i livet.

3. Vi hade fel (reklamlänk) av Carl Johan De Geer och Karina Ericsson Wärn Läs mer och köp på bokrean! (reklamlänk)

Egentligen är precis allting underbart med den här boken. Titeln Vi hade fel (reklamlänk) (Orosdi-Back) som skvallrar om ödmjukhet (kom ihåg att du aldrig kan ha riktigt roligt eller göra stora saker om du inte vågar ta chansen att misslyckas!), storformatet och förstås ämnet – parisiska modehus. Carl Johan De Geer och Katarina Ericsson Wärn står bakom bild och text.

1967 åkte Carl-Johan De Geer i egenskap av fotograf tillsammans med skribenten Rebecka Tarschys till Paris. Med på resan var även textilformgivaren Gunila Axén och De Geers dåvarande fru Marie-Louise (numera Ekman). Gruppens egentliga uppdrag var att för Dagens Nyheters räkning bevaka höstmodet, men själva hade de bestämt sig för att fokusera på vad de trodde var Parismodets nära förestående död. Riktigt så blev det som bekant inte.

Annons

Läs boken som en hyllning till den stora världen, den som doftar flärd och extravagans och utsökt estetik. Bläddra bland sidorna och kom ihåg att det är mer än okej att drömma stort.

4. Kära Liv och Caroline (reklamlänk) av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Läs mer och köp på bokrean! (reklamlänk)

Att gärna fråga andra om råd och ta del av deras livserfarenhet, är det ett tecken på bristande självtillit och osäkerhet? Snarare motsatsen, skulle jag säga. Förmågan att våga fråga och lära av andra är en ovärderlig tillgång i livet. Själva frågeformatet i boken Kära Liv och Caroline (reklamlänk), (Natur & Kultur) är förstås mest en formsak, men det ger tillgång till de skarpa hjärnorna hos Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada Noli, som vi vant oss vid att få lyssna till via deras En varg söker sin pod.

Annons

Här levereras budskapet alltid med en feministisk udd och en osedvanlig förmåga att med humor och allvar binda ihop de små skärvorna till en heltäckande analys. Till dig som vill skänka en gåva till någon kär, lägg ner fler av de här författarnas titlar när du ändå är igång. Det finns nästan inga härligare presenter än bokpaket!

Alla mammor (och blivande) – kom ihåg hur viktigt det är att våga lyssna till er egen röst. Stöd och mod för att göra detta går att finna i forskaren Agnes Wolds och barnläkaren Cecilia Chapkowskas Praktika för blivande föräldrar (reklamlänk)(Wahlström & Widstrand).

Annons

Här är både kärleken till vetenskapen – till det som faktiskt går att belägga och som är långt ifrån värderingsladdat tyckande – och solidariteten med föräldrar och blivande sådana tydlig från början till slut. Och så klart inställningen att båda könen är precis lika mycket föräldrar och bör bli tilltalade på samma vis.

Det är ett faktum att många mammor ofta pådyvlas icke efterfrågade råd och inte sällan skuldbeläggs. Det är beklagligt av många skäl, inte minst för att det förflyttar fokus från det som egentligen är viktigt. Faktum är att jag tror att mer rimliga krav och förväntningar på det egna föräldraskapet kan frigöra energi till att kämpa för de barn och föräldrar i vårt samhälle som verkligen behöver hjälp och stöd. Där ligger behovet av förändring ofta på samhällsnivå. I den bemärkelsen blir Wolds och Chapkowskas bok (reklamlänk) en äkta solidaritetshandling. Läs den och njut av den sällsamma gåva det är att få leva nära barn. Den obefogade skulden hör hemma i blöjhinken.

Annons

Barnböcker om modeskapare, varför finns det inte fler? Och vem passar bättre för modetokiga, oavsett ålder, att inspireras av än Coco Chanel (reklamlänk)? Under sin uppväxt på barnhem visade hon sig vara ett geni med nål och tråd. Som vuxen blev hon som vi vet en internationellt erkänd modedesigner och skapade under åren, där kvinnor enbart förväntades bära kjolar och klänningar, byxor och kostymer. Coco Chanel gav kvinnor bekvämligheten från mäns kläder i kombination med hög modegrad.

Det är i princip omöjligt att inte älska serien Små människor, stora drömmar utgiven i svensk version av Pagina Förlag. Boken om Coco Chanel (reklamlänk) är skriven av Isabel Sanchez Vegara och Ana Albero. Dessutom rymmer den svenska serien för närvarande ett porträtt av Marie Curie (reklamlänk), Amelia Earhart (reklamlänk) och Ella Fitzgerald (reklamlänk).

7. Om döden (reklamlänk), Red. Daniel Söderberg och Ragnar Persson. Läs mer och köp här! (reklamlänk)

Annons

En bok om döden, till dig som jag gett livet och som jag bara önskar det allra bästa? Ja, kanske är det inte så konstigt ändå. Med den här gåvan vill jag säga två saker. Först givetvis det uppenbara, att döden och livet hör samman, att ett aktivt förhållningssätt till livets slut kan göra att livet – medan vi har det – känns starkare. Sedan är det också en påminnelse om vart det ofta är klokt att gå för tröst, vägledning och nya perspektiv.

Redaktörerna Daniel Söderberg och Ragnar Persson har i Om döden (Orosdi-Back) samlat tankar och intryck om döden. Tjugo konstnärer, fotografer, författare, journalister och poeter – bland andra Mamma Andersson, Ika Johannesson, Jessika Gedin och Jockum Nordström – berättar med hjälp

av sina personliga uttryckssätt, och resultatet är en blandning av konst och journalistik. En makalöst vacker bok som kan ge upphov till djupt meningsfulla samtal.

Serietecknande Nina Hemmingsson (fint porträtterad av Kenneth Gysing i Femina nummer 8 2014 ) arbetar med humor, men talar oftast om allvar. Inget konstigt med det, vi vet alla att de två är förutsättningar för varandra. I ett avsnitt av P1:s Katarina Hahr möter (missa inte det!) berättar Nina Hemmingsson om det hon är riktigt rädd för: att lusten och glädjen att skapa ska ta slut. Att det inte ska vara roligt längre.

Annons

Under en tuff period fick jag själv Snyggast på festen (reklamlänk) (Kartago) av en nära vän. Det var det bästa hon någonsin hade kunnat ge. Hemmingssons hjälte är i den här boken lika skoningslöst sanningssägande som vanligt, och med det underbart avväpnande. Bra humor rymmer så mycket ömhet. Genom att ta emot den kan vi alla gå lite starkare längs livets oberäkneliga väg.

Med vår T-shirt vill vi visa kraften och möjligheterna som finns systerskap.Bomullströjan är vit med svart text och kostar 229 kronor. En del av intäkterna går till arbetet med att stoppa våld i nära relationer. Läs mer och köp här!

AV ELIN EKLÖF

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

Annons