Blir du mest irriterad på bilderna och inläggen du ser när du scrollar igenom ditt Facebook-flöde? Då kan det vara hög tid att göra något åt saken. Det finns ingen regel som säger att du måste fortsätta vara vän med en före detta kollega eller någon du träffade på din kusins bröllop för 5 år sedan – särskilt inte om personen i fråga fyller upp din feed med idiotiska åsikter eller ointressanta vardagsuppdateringar.

Vill du inte gå så långt som att ta bort någon som Facebook-vän? Då kan du helt enkelt dölja personens uppdateringar från ditt nyhetsflöde, genom att klicka på pilen till höger i ett av hens inlägg och välja ”Sluta följa” (du kan också göra samma sak under fliken ”Följer” på personens profilsida). Din Facebook-vän får inte veta något – men du slipper se vad hen gör på Facebook.

 

Här är 8 Facebook-typer du borde blocka så snart som möjligt:

 

1. Självpromotaren

Den här personen använder Facebook enbart som sin egen marknadsföringskanal. Hen skriver i princip aldrig något privat, grattar aldrig någon på födelsedagen eller gillar andras inlägg (om de inte handlar om hen själv, vill säga). Ofta är Självpromotaren egenföretagare eller wannabe-kändis och postar ideligen uppdateringar från sin affärsverksamhet eller länkar till sin blogg eller hemsida. Trött på att ständigt läsa om Självpromotarens kommande gig eller senaste briljanta affärsidé? Avfölj direkt.

2. Smygrasisten

Smygrasisten anser sig absolut inte ha fördomar gentemot personer från andra kulturer och blir mycket upprörd om någon antyder att så är fallet. Ändå tycks hen ständigt dela artiklar från sajter med främlingsfientliga motiv och börja statusuppdateringar med orden ”Jag är inte rasist, men…” Denna person räcker det inte med att sluta följa, säg upp vänskapen pronto!

3. Den eviga gnällaren

Gnällaren missar aldrig en chans att beklaga sig över något, vare sig det handlar om det kyliga vädret, den alltför fullpackade bussen eller grannarnas ljudnivå. Alla runtomkring personen är idioter och det går alltid att se det negativa i saker som sker. Du behöver inte den här typen av negativitet i ditt flöde, städa bort Gnällaren genast.

Läs även: 5 saker du borde sluta oroa dig över

4. Den überstolta föräldern

Det är inget konstigt med att älska och vara stolt över sina barn – eller att vilja dela med sig av sin vardag som förälder. Men hur gullig man än tycker att ens son eller dotter är man måste faktiskt inte lägga upp 10 bilder om dagen på avkomman. Och man behöver definitivt inte livestreama barnets första pottbajsning.

5. Uppmärksamhetssökaren

Uppmärksamhetssökarens liv är mycket händelserikt, i alla fall om man får tro hens statusar. Varje dag utspelar sig nämligen nya draman på Facebook och känslorna är ständigt all over the place. Den här personen är expert på att skriva luddiga uppdateringar av typen ”Bara 5 dagar kvar….!”, ”Vilken jävla skitdag!!!” eller ”Blir GALEN på VISSA människor!” Man kan nästa känna hur hen sitter och håller andan i väntan på att få kommentarer med frågor om vad det är som har hänt.

Läs mer: 12 saker du MÅSTE kunna för att överleva i Sverige

6. Den gränslösa

De flesta har en person i sitt Facebookflöde som inte riktigt vet var gränsen går mellan vad som är okej att lägga ut på Facebook och vad man gör bäst i att hålla för sig själv. Att gå in på Den gränslösas Facebook-sida är som att öppna en privat dagbok: här samsas personens innersta tankar med intima detaljer kring sexliv, sjukdomar och familjekonflikter. Den gränslösa skulle hellre lägga upp en närbild med bildtexten ”Vad är det för konstiga utslag jag fått på rumpan?” än att ringa sin husläkare.

7. Skrytaren

Skrytaren är en av de vanligaste irriterande Facebook-typerna och Den eviga gnällarens totala motsats. Får man tro statusuppdateringarna är allt i Skrytarens liv helt fantastiskt: karriären går spikrakt uppåt, pengarna klirrar i kassan, kärleken är ständigt passionerad, de lyxiga semesterresorna avlöser varandra och garderoben fylls ständigt på med nya designerplagg. Forskning visar att den här typen av statusuppdateringar faktiskt kan få oss att känna oss deprimerade, så känn dig fri att blockera dessa skrytsamma inlägg framöver.

8. Ditt ex

Är du god vän med ditt ex? Då ska du naturligtvis behålla hen som vän. Men om ni inte har någon kontakt längre och du får en klump i magen av att se exets uppdateringar är det lika bra att rensa flödet – särskilt om uppbrottet är färskt. Det finns ingen anledning att ständigt behöva se bilder på exets nya partner.

 

Missa inte att läsa:

Dina emojis avslöjar ditt sexliv
10 personer du känner igen från gymmet
Så ska du INTE skriva i ett sms

Mest läst