Lolland/Falster i södra Danmark är ett riktigt badparadis med ca 600 km kust och du hittar allt från vita sandstränder till pittoreska naturstränder. Naturen ser dessutom olika ut var du än kommer. Den östra delen av Falster är känd för sin bokskog och naturen är väldigt vacker och det är mer kuperat än på många andra ställen.

Bil och/eller cykel är det absolut bästa sättet att ta sig runt här, håll utkik efter så kallade Marguerite-rutter, som extra vackra rutter att köra.

När man kör omkring i det här området kör man förbi små hus där de som bor där säljer sina grönsaker utanför men det är inte ens alltid någon står där. Utan man tar vad man vill ha och lägger så mycket pengar man tycker att man vill betala. Det finns såklart vanliga gårdsbutiker också men visst känns det lite exotiskt med dessa speciella små väghandlare.

Det finns gott om campingar, vissa med tema, golfbanor, gallerier, museum och ett Medeltidscenter så man behöver aldrig ha slut på aktiviteter på Lolland/Falster.

8 tips på saker att se och göra på Lolland och Falster!

1. I Stubbekøbing finns en camping och på sommaren kan man ta båten Ida till Bogø som är ön som förbinder Falster med Mön. Man kan även ta med bilen eller cykeln på båten.

2. Besök Hesnæs by, en gammal fiskeby där husen har en väldigt speciell byggstil med vassen ligger utanpå husen, som bara finns här.

3. Ät lunch på restaurang Pomle Nakke strax utanför Hesnæs. Här kan du få danska specialiteten stjerneskud som består av ett gigantiskt smørrebrød med både räkor, friterad fisk, kokt fisk och rom. Supergott. Utsikten över vattnet får du på köpet!

4. Marielyst är Lolland/Falsters största semesterhusområde där man kan hyra stuga veckovis, när det inte är högsäsong går det även att hyra husen exempelvis Tors-sön.

5. Besök Galleri Arleth i Horbelev. Ett mysigt galleri som har både målningar och vackra sten- och bronsfigurer som är skapade av galleriets ägare Annette och Michael Arleth.

6. Besök Stovby Glaspusteri (glasblåseri) i Stovby och titta på när Line Boye Jacobsen skapar fantastiska kreationer i glas.

7. Fuglsang Kunstmuseum. I Toreby på Lolland. Ett litet, men fantastiskt, museum som, förutom sin fasta utställning, har besök av gästande konstnärer. Här finns även övernattningsmöjligheter i vackra omgivningar.

8. Nykøbing på Falster är den största staden på ön. Här finns gott om boende och restauranger. Stadens största turistattraktion är Medeltidscentret som besöks av cirka 50.000 per år.

Av Johanna Svan
Artikeln publicerades först på Allas.se.

Mest läst