Det lackar mot jul och många känner stress inför att hitta den perfekta julklappen. I västvärlden är vi många som har allt vi behöver. Varför inte ge bort en gåva till någon som verkligen behöver den?

Här är 8 julklappar som gör gott för fler än de du firar jul med:

1. Halsbandet ”The Comitted necklace”, visa stöd till flickor som blivit utsatta för human trafficking – 230 kronor

Tidigare skrev vi om Lovisa som jobbar för human trafficking i Burma. Du kan själv hjälpa till genom att köpa halsbandet ”the Comitted necklace” som är gjort av tjejerna som blivit räddade från human trafficking. Ett halsband kostar 230 kronor och 100 procent går till att hjälpa tjejerna. Är du intresserad av att köpa ett? Maila Lovisa på [email protected] och skriv ditt namn samt adress.

halsband-valgorenhet

2. Ge rent vatten till människor i tredje världen via WaterAid – 200 kronor, köp hos WaterAid

Rent vatten är livsavgörande för oss människor. Genom att köpa ett gåvobevis från WaterAid hjälper du organisationen att borra brunnar, säkra rent vatten i bostäder, på sjukhus och skolor. Tillgång till rent vatten är livsavgörande och ger hela samhällen en chans att ta sig ur fattigdom.

wateraid-vatten

3. Låt mottagaren välja organisation. Valfri kostnad, köp hos Mitt karmakonto

Mitt karmakonto låter mottagaren av julklappen välja vilken organisation hens julklapp ska gå till. Du väljer hur mycket du vill skänka.

karmakontot

4. Ung Cancer-armband, 100 kronor hos Ung Cancer

Pärlbanden görs ideellt och all vinst går till Ung Cancer. Försäljningen av dessa armband är en av de främsta anledningarna till att Ung Cancer kan fortsätta stötta unga vuxna cancerberörda mellan 16-30 år.

ung-cancer

5. En andel av en get – 150-650 kronor hos Läkarmissionen

Med hjälp av en get och utbildning i djurskötsel kan människor börja försörja sig och sin familj. En get med alla kringkostnader kostar i genomsnitt cirka 650 kronor. Priset varierar beroende på djurets ras, ålder, om det är dräktigt osv. Du bestämmer själv hur mycket du vill ge av kostnaden.

get-julklapp

6. Rädda haven – valfri summa hos Naturskyddsföreningen

Idag är övergödning, syrebrist och bottendöd stora problem. Genom att stödja Naturskyddsföreningens arbete för ett friskare hav hjälper du till att bekämpa dessa problem.

friskt-hav-julklapp

7. Olika hjälppaket, från 60 kronor och uppåt hos Unicef

Hjälp en familj på flykt, ge barn Poliovaccin och skänk näringspåsar. Hos Unicef finns det flera olika hjälppaket som gör stor skillnad hos de som mest behöver det.

unicef-julklapp

8. Stöd tigrarna, bergsgorillorna och alla andra djur – 50 kronor och uppåt hos WWF

Världsnaturfondens naturvårdsarbete finansieras till största del med insamlade pengar från allmänheten. WWF jobbar för att skydda hotade djur på land och i hav, växter och naturområden här i Sverige och runt om i världen.

wwf3

9. Hjälp utsatta människor till ett bättre liv genom att köpa armbandet Femina designat för We effect

We Effect arbetar för att människor som lever i fattigdom och utsatthet ska få ett bättre liv. Man jobbar med hjälp till självhjälp i 24 av världens fattigaste länder. Det går att hjälpa på flera sätt, ett exempel är att köpa detta armband nedan, ett handgjort pärlsmycke från kvinnogrupper i norra Tanzania, designat i samarbete med Femina.

244045

Läs även!

Mia Skäringers film om julklappshetsen hyllas av tusentals

Robert öppnar sitt hem – för att utsatta barn ska få fira jul