Stadsmuren med utsikt mot ön Lokrum.

Stadsmuren med utsikt mot ön Lokrum.

Paradgatan Stradun.

Paradgatan Stradun.

byggnad-i-Dubrovnik
battur-i-Dubrovnik

Även om man sett mängder av bilder av Dubrovnik kan ändå inget förbereda en för upplevelsen då man möter staden för första gången. Vägen från flygplatsen följer en bergssida och svänger runt en kurva och plötsligt ligger den där – vackert inramad av Dalmatiens stupande kustberg och det klarblå Adriatiska havet. Bortom stadskärnans torn och kupoler skymtar den berömda kroatiska skärgården, vars avlånga och parallellt liggande öar liknar små bergskedjor som vandrar ner i vattnet.

Dubrovniks attraktionskraft slutar förstås inte med det unika läget. Staden, som var Venedigs främsta konkurrent i Adriatiska havet under århundraden, är en historisk och arkitektonisk pärla i sig.

Den mäktiga stadsmuren är helt intakt och innanför finns inte en enda byggnad som bryter illusionen om att ha åkt tidsmaskin till 1600-talet. Däre­mot mängder av kyrkor, palats och kloster som lockar till besök.

Utflykter
Lokrum

På Dubrovniks närmaste ö finns inga bilar. Däremot ett gammalt munkkloster, en botanisk trädgård, en nudiststrand och massor av halvtama påfåglar.

Lopud

En av de naturskönaste öarna i arkipelagen, cirka 50 minuters båtfärd från Dubrovnik. Bo på ett av många guest houses eller lyxhotellet Lafodia, och ät på en bistro i hamnen.

Korcula city

Staden på ön Korcula där Marco Polo sägs vara född är ett lugnare och mind­re alternativ till Dubrovnik. Den medel­tida prägeln och den sköna naturen runtom gör den till en av höjdpunkterna i södra Dalmatien.

Missa inte
Stadsmuren. Den ser ut exakt som när den byggdes på 1500-talet och det går att promenera runt på hela muren. Utsikterna är många och varierande och det finns flera kaféer längs vägen. Inträde cirka 75 kronor.

Linbanan. Linbanan upp till toppen av Srd-berget förstördes under inbör­deskriget men sedan 2010 finns en splitterny bana. Härifrån har man flygplansvy över Dubrovnik och övärlden.

Stränderna. Dubrovnik har några små men fina stränder i sin närhet. Närmast är Banje Beach, som ligger ett par minuters promenad från den gamla stadskärnan.

Kaféer & barer
Cele Café

Inget annat kafé i Dubrovnik ligger mer centralt vid Luzatorget, oslagbart för att kolla in folk. Och inget annat ställe har heller godare crêpes.

Adress: Stradun 1.

Café Lacroma

Ligger på ön Lokrum, omgivet av bersåer där man kan beställa öl, vin och cappuccino medan man väntar på båten. Levande gitarrmusik på eftermiddagarna. Ligger vid hamnen.

Shopping
Jewellery Gallery Djardin

Inne på en ljuvlig grönskande inner­gård finner man denna butik med smycken av lokala designers.

Adress: Miha Pracata 8.

Ronchi

Prisbelönt hattaffär med många de­cennier av tradition och beteckningen äkta kroatiskt hantverk på dörren.

Adress: Lucarica 2.

Marknaden på Gunduli´ceva-torget

Morgonmarknad som varar till tidig eftermiddag. Här säljs rakija, kroatisk grappa smaksatt med örter, lavendelkakor, godis av torkade apelsiner och mycket annat.

Av ANDERS PIHL

Foto ANDERS PIHL, COLOURBOX

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.