Trendar: InredningMat och dryckResor

Alexej Manvelov: ”Att jag inte tillhör en riskgrupp är inget frikort”

09 apr, 2020 
AvLisa Nilsson
alexej manvelov
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Jag van att leva under ekonomisk osäkerhet, det kan gå flera månader utan jobb som skådespelare – många av oss är immuna mot den typen av stress, säger skådespelaren Alexej Manvelov.
Annons

Har dina planer förändrats på grund av coronakrisen?

– Absolut. Vi var i full gång med att spela Vakten vid Rhen på Dramatens lilla scen och plötsligt tog det stopp, och nu är allt inställt fram till sommaren. Marika Lindström sa att det kunde vara vår sista föreställning, jag var däremot säker på att vi skulle vara tillbaka inom en månad. Hon hade tyvärr rätt. Jag skulle också åkt till Frankrike i slutet på mars och tävlat i Cannes-series med serien Top Dog om inte detta hänt. Projekt som är i planeringen står nu också på spel eftersom många inspelningar är utomlands, där alla just nu sitter i karantän. Läget är minst sagt osäkert för produktioner och det finns många orosmoment, men jag tror att det faktiskt finns mycket som talar för kultursektorn.

Alexej Manvelov: Är van

Hur ser dina dagar ut? Vad gör du i stället?

– Mina dagar består mest av att hålla mig hemma och kolla på film, läsa och jobba på egna idéer och tankar. Jag är relativt van vid det, så jag har egentligen inte genomgått någon stor omställning, förutom att jag är ledig.

Annons

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser?

– Jag försöker att inte bli stressad av detta, men dödligheten är ju hög i jämförelse med vanlig influensa. Att jag inte tillhör en riskgrupp är inget frikort, så jag är väldigt noga med hygien och distans just nu. Jag tror ändå att vi kommer att kunna hantera sådana här situationen bättre i framtiden, vi kommer att anpassa oss så jag är faktiskt inte så orolig.

– Dels är jag van att leva under ekonomisk osäkerhet, det kan gå flera månader utan jobb som skådespelare – många av oss är immuna mot den typen av stress. Dels så tror jag inte att detta kommer ha negativa effekter för kulturen långsiktigt. Inte mer än för någon annan sektor i alla fall. Det enda är ju det här med biograferna och teatern, vi måste ha publik i salongerna. Att inte kunna samlas är ett stort problem som inte bara berör kulturen, så där är jag också optimistisk för en lösning.

Annons

– Det här viruset synliggör ändå många problem med vår samhällsstruktur och det är väldigt positivt. Också det faktum att människor äntligen får stanna upp och reflektera kring vissa saker – det är faktiskt ovärderligt.

Hur kan man som ”vanlig person” stötta kulturlivet?

– Konsumera så mycket kultur du kan. Det finns många plattformar med oändligt mycket klassiskt och nytt material. Stötta genom att öppna konton och titta på filmerna, serierna, pjäserna osv. Diskutera gärna på nätet, hylla, kritisera, lyft, sänk, och visa att det är livsviktigt med kultur nu och alltid annars.

Hur tar du dig själv till kulturen?

– Jag själv är rätt dålig på att konsumera kultur. Jag är sparsam med intryck, antar jag, och tycker egentligen att det är mer intressant att observera livet just nu – det är mycket som händer. Men jag har en lista av filmer som ska betas av.

David Dencik som Alexej Manvelov
Skådespelaren David Dencik spelar mot Alexej Manvelov i Dostojevskijs Idioten på Dramaten play. Foto Anette Nantell/TT

Vilka kulturtips har du i karantäntider?

– Dramaten har ju lagt upp inspelade pjäser på sin hemsida. Inte Vakten vid Rhen, men jag är med i Idioten som finns där, tillsammans med massor av andra fina uppsättningar så klart. Det är nu vi kan passa på och se allt som kräver fokus och eftertanke, klassiska filmer/pjäser eller serier. Draken film och Triart är ett par svenska plattformar med massvis måste-se-filmer. Sen har du SF så klart. HBO har släppt sina bästa serier gratis så det är bara att leta upp plattformar efter egen smak och plånbok. Och var inte blyga med att dela med er på nätet – utan att spoila så klart!

Annons

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta?

– Jag vill lyfta en person som jag känner mer privat och som nyligen har släppt sin debutdiktsamling Mörkret inuti och fukten av Arazo Arif. Att läsa hennes bok är en taktil upplevelse, läsaren måste sprätta sidorna själv vilket ger texten ytterligare en dimension och väldigt unik läsning.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Jag försöker väl inte att planera just nu, men den övergripande planen är att fortsätta jobba med roliga projekt och kollegor – så hoppas vi att kunna producera mer bra material för publiken!

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons