Jean-Claude Arnault, 73, medialt känd som ”Kulturprofilen”, är en fransk-svensk kulturpersonlighet som var verksam som konstnärlig ledare för kulturscenen Forum i Stockholm. Jean-Claude Arnault är gift med Katarina Frostenson, 66, tidigare ledamot av Svenska Akademien. Tillsammans med Frostenson har Arnault drivit kulturföreningen Forum som har arrangerat kulturella evenemang i Stockholm, som bland annat finansierats av Statens kulturråd.

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostensson i 2015.

18 kvinnors vittnesmål

Svenska Akademien finansierade sedan år 2010 företagets verksamhet med 126 000 kr per år.  I samband med hashtaggen och #metoo-rörelsen granskades Jean-Claude Arnault 2017 av Dagens Nyheter, där 18 kvinnor intervjuades om sexuella trakasserier som han skulle ha begått. Det ledde till att Svenska Akademien avslutade sitt samarbete med honom.

– Jag hade hört talas om honom redan tio år tidigare, han hade rykte om sig att alltid jaga efter unga kvinnor, han gick under öknamnet ”Janne kladd” och var känd för att vara vidrig med tafsande. Samtidigt gick han under radarn för allmänheten, han var själv ganska osynlig, men hade de här nära banden till akademien via sin fru, och ett enormt kontaktnät, säger Matilda Gustavsson, som skrev reportaget, och fortsätter:

– Jean-Claude brukade beskriva sig som den nittonde medlemmen av Svenska Akademien, och det var han ju på sätt och vis och även om han inte hade så mycket makt som han skröt med, bara det att han kunde hota med den var tillräckligt för att få kvinnor att göra saker, och inte göra saker. Han kunde skrämma dem till tystnad.

Jean-Claude Arnault lämnar rättegångssalen, september 2018.

Åtalades för våldtäkt

I juni 2018 åtalades Arnault misstänkt för våldtäkt i två fall mot en kvinna i Stockholm år 2011. Den 1 oktober 2018 dömdes han av en enig tingsrätt till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd för ett fall av våldtäkt. Domen överklagades, och den 3 december 2018 ändrade Svea hovrätt Stockholms tingsrättens dom och dömde Arnault även för våldtäkt vid den andra händelsen till totalt 2,5 års fängelse.

Domen överklagades till Högsta Domstolen, som den 7 maj 2019 meddelade att de inte gav prövningstillstånd. Samma dag återkallade kungen Nordstjärneorden från Arnault, som Arnault mottog 2015 på förord av regeringen.

 

LÄS MER: Matilda Gustavsson avslöjade ”Kulturprofilen”: Jag var lite rädd

LÄS MER: Så startade #metoo-rörelsen – allt du behöver veta

Mer läsning

Femina