Trendar: InredningMat och dryckResor

Allt du behöver veta om mordet på Olof Palme

10 jun, 2020 
AvStina Dahlgren
En bild på Olof Palme i kostym och en bild på minnestexten vid hans mordplats
Olof Palmes mordutredning höll på i 34 år. Mycket har hänt under åren och många misstänka gärningsmän och annorlunda teorier har dykt upp. Här är de fem viktigaste sakerna du behöver veta för att få full koll.
Annons

Olof Palme var Sveriges statsminister i två perioder. Den första mellan åren 1969 och 1976, den andra från 1982 fram till hans död den 28 februari 1986.

Vem var Olof Palme?

Olof Palme föddes i Stockholm och växte upp i stadsdelen Östermalm. Han blev tidigt politiskt aktiv och var en av Tage Erlanders viktiga unga medarbetare på 50-talet.

En man sitter vid ett skrivbord och tittar i papper, en annan man kikar fram över hans axel. Svart vit bild
En bild på Tage Erlander, med en nyfiken Olof Palme bakom sig 1958.

När Olof Palme sedan själv blev statsminister var en av hans hjärtefrågor jämställdhet. Han hade även ett starkt engagemang i frågor som handlade om Vietnamkriget, dåvarande Sovjetunionens styre samt apartheidregimen i Sydafrika.

Han beskrivs ofta som både älskad och hatad, och åsikterna om honom gick brett isär. Hatet kom ofta från högerrörelsen och många ansåg att han förstörde relationer med andra länder då han ofta ifrågasatte deras sätt att hantera mänskliga rättigheter.

Annons

De som älskade honom, de älskade honom för hans empati, kamp för rättvisa och hans förståelse för utsatta och förtryckta i samhället.

Lisbeth Palme och de tre barnen

Olof Palme gifte sig med Lisbeth Palme 1956. Tillsammans fick de tre söner – Joakim, 62, Mårten, 58, och Mattias, 51.

Lisbeth Palme håller sonen Mattias i famnen och Mårten och Mattias står bredvid henne på varsin sida
Lisbeth Palme, i radhuset i Vällingby, med barnen Mårten, 7 år till vänster, Mattias 16 månader och Joakim 11 år. Några timmar tidigare har maken och pappan Olof Palme blivit socialdemokratisk partiledare och statsminister.

Lisbeth var barnpsykolog och känd även utomlands som en förespråkare för barns rättigheter. Hon jobbade under några år för Unicef och blev i slutet på 90-talet invald som expert i FN:s barnrättskommitté.

Sammanfattning i 5 punkter

Lisbeth var med den sena februarikvällen då Olof Palme blev mördad. I 34 år har utredningen pågått – fram till den 10 juni 2020. Det har skrivits böcker och sånger, gjorts dokumentärer, filmer och reportage om mordet på Olof Palme.

Annons

Kort och gott så finns det väldigt mycket att läsa om vår tidigare statsminister. Vi har listat fem punkter som gör det enklare att få koll på vad som egentligen har hänt under alla dessa år:

1. Så blev Olof Palme mördad

Fredagen den 28 februari 1986 går Lisbeth och Olof Palme på bio. De möter upp sonen Mårten och hans flickvän utanför biografen Grand på Sveavägen i Stockholm.

Klockan 23.15 är de klara med biobesöket och skiljs åt. Paret Palme går söderut längst Sveavägen när en man plötsligt dyker upp bakom dem. Han skjuter två skott varav det första dödar Olof Palme och det andra nuddar Lisbeth. Gärningsmannen springer upp för trapporna mot Malmskillnadsgatan  och försvinner spårlöst.

långa trappor i sten
Enligt vittnen var det här, i trapporna upp mot Malmskillnadsgatan, som Olof Palmes mördare försvann.

Bara minuter senare är polis och ambulans på plats, men det är för sent. Statsministern dödförklaras 00.06 på Sabbatsbergs sjukhus.

Annons

2. Så har utredningen gått till

Utredningen som följde skulle komma att hålla på i 34 år. Den nämns ofta som Sveriges största mordutredning genom tiderna och genom åren har den kostat polisen närmare 600 miljoner kronor enligt Sveriges Radio.

Dagen efter mordet hittas kulan som snuddade Lisbeth Palme, och efter ytterligare en dag hittar man kulan som dödade Olof Palme. Mordvapnet har dock aldrig hittats vilket har försvårat utredningen.

”Palmegruppen” kallas den grupp som jobbat med att lösa mordet. Man skapade bland annat en fantombild på gärningsmannen baserad på de uppgifter som vittnen lämnat. Över tiotusen personer har förhörts genom åren, men utan resultat.

3. De misstänkta gärningsmännen genom åren

Christer Pettersson

En man har ljusblå jacka på sig och en cigarett i mungipan. I handen har han flera flaskor med alkohol
I juni 1989 fälls Christer Pettersson för mordet på statsminister Olof Palme. Domen överklagades till Hovrätten som ansåg att Christer Pettersson fällts på alltför lösa grunder och följaktligen friger honom i oktober samma år. Här ses han utanför sin lägenhet i Rotebro strax efter frisläppandet.

133 personer har erkänt mordet på Olof Palme. En av dem är Christer Pettersson, som genom radioprofilen Gert Fylking erkände sig skyldig till mordet i en debattartikel i Expressen 2001. Senare skulle han ta tillbaka sitt erkännande.

Annons

Christer Pettersson förhördes redan några månader efter mordet på statsministern, och pekades senare ut av Lisbeth Palme som mördaren. I juli 1989 dömdes Christer Pettersson för mordet i en oenig tingsrätt. Då hade han ännu inte erkänt dådet utan överklagade. Han friades senare i hovrätten men avskrevs aldrig som misstänkt gärningsman. Christer Pettersson avled 2004.

Victor Gunnarsson

En man med mustasch i rosa skjorta håller händerna bakom huvudet
Victor Gunnarsson, den så kallade 33-åringen, var misstänkt för mordet på Olof Palme men friades.

Victor Gunnarsson, eller ”33-åringen” som han kallas i media, blev snabbt misstänkt. Redan dagen efter mordet fick polisen in tips gällande att han skulle vara mördaren. Det berodde mycket på Victor Gunnarssons starka hat mot statsministern som han gärna uttryckte, samt att han befunnit sig nära mordplatsen samma kväll som dådet skedde. Polisen hittade spår på 33-åringens jacka som tydde på att han hade avfyrat ett vapen, men det gick aldrig att fastsställa att det var samma typ som det som användes vid mordet på Olof Palme. Förundersökningen mot Victor Gunnarson lades ner i maj 1986. Gunnarsson flyttade till USA där han blev mördad i december 1993.

Stig Engström

En man i svart rock och keps pekar med hela handen
Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, i keps och med handledsväska fotograferad vid hans arbetsplats på Skandia på Tunnelgatan/Sveavägen.

Stig Engström blev ”Skandiamannen” i media. Han var först vittne till mordet på Olof Palme men blev senare utpekad som misstänkt gärningsman av olika privatspanare. De menade att han dolde sin egentliga roll genom att spela vittne.

Annons

När journalisten Thomas Pettersson 2018 publicerade en artikel om Palme-mordet i tidningen Filter var det just Skandiamannen som stod i fokus. Inget vittne har dock pekat ut Stig Engström som mördaren. Han tog sitt eget liv 2000.

4. Konspirationsteorier kring mordet

Det finns en mängd olika teorier och konspirationsteorier gällande mordet på Olof Palme. Här är några av de mest kända:

PKK-spåret

Den kurdiska organisationen PKK blev terroristförklarad av den sittande regeringen ledd av Olof Palme. Utredarna ansåg därför att gruppen hade anledning att mörda statsministern. En mängd personer anknutna till organisationen förhördes men det resulterade aldrig i någonting.

HIV-teorin

Enligt de som tror på denna teori ska Olof Palme inte ha dött, utan istället flytt till Frankrike där han kunde leva undangömd. Anledningen till flykten ska ha varit att han hade HIV. Mannen på Sveavägen ska ha varit en skådespelare och kulorna som hittades ska ha varit utplacerade i efterhand, det var därför de inte hittades direkt.

Annons

Polisen dödade Palme

Den här teorin bygger på att poliskåren var inblandad i mordet på Olof Palme. Det ska ha varit högerextrema poliser inom myndigheten som sköt statsministern. Därefter kunde de städa undan alla spår och stoppa utredningen.

Sydafrikaspåret

En vecka efter mordet fick Palme-utredarna tips som pekade på inblandning från Sydafrika. Palme var en stark motståndare till apartheidregimen vilket ska ha varit motiv för den sydafrikanska säkerhetstjänsten att döda honom. Flera agenter från Sydafrika ska ha befunnit sig i Sverige veckorna runt mordet.

5. Lösningen på mordet på Olof Palme presenteras

Två män i kostym sitter vid ett bord med mikrofoner och vattenglas.
Spaningsledare Hans Melander och chefsåklagare Krister Petersson håller digital pressträff gällande Palmeutredningen.

Den 10 juni 2020 meddelar utredningsledare Krister Petersson att man lägger ner utredningen. Under en presskonferens säger han att man inte kan komma längre, men att de anser att det med största sannolikhet är Skandiamannen som är den skyldige. Några DNA-spår eller teknisk bevisning finns dock inte.

Annons

– Det finns flera svårförklarade omständigheter runt Stig Engström. Om vi varit aktiva för flera år sedan hade Stig Engström blivit frihetsberövad. Min bedömning är att det finns tillräckligt med omständigheter som gör att han hade kunnat bli häktad. Jag är inte så dum att jag säger att det här räcker för att brottet blir styrkt, men vi hade kunnat fortsätta bygga ett case, hitta ett mordvapen, tekniskt undersöka hans kläder och gräva djupare i omständigheter om han varit med i en konspiration. Nu kan vi inte göra det. Engström är död och tiden har gått, sa Krister Peterson under presskonferensen.

Foto: TT

LÄS MER:

 

 

Annons