Trendar: InredningMat och dryckResor

Allt var inte elände – 15 goda nyheter från 2019

18 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Det är lätt att glömma att det också gömmer sig goda nyheter bland allt elände som rapporteras. Här kan du läsa om 15 positiva saker som hänt under 2019.
Annons

Precis som alla andra år kan man se tillbaka och tänka att det var idel dåliga nyheter hela året. Terror i Afghanistan, skjutningar i så gott som varenda svensk stad, uppblossade strider i Syrien, neddragningar i sjukvården och Donald Trump i stort kan göra att man känner sig lite uppgiven.

Men var allt verkligen elände? Nej, så klart inte. Här lyser vi upp vintermörkret med 15 glada och positiva nyheter från året som gått – i stort och smått.

1. Mindre brottslighet i Malmö än på 20 år

Va!? Ja, media kan få det att verka som att man inte gör annat är skjuter och spränger i Malmö, men det handlar då om den grova gängkriminaliteten som media gärna fokuserar på, och som har ökat och blivit grövre. Men faktum kvarstår – färre drabbas av brott i Malmö än på 20 år när det gäller brottslighet i stort.

2. Förbud mot barnsoldater i Sydsudan

Allt fler länder i världen väljer att följa FN:s fördrag om att förbjuda barn att gå med i arméer. Under 2019 drevs förbudet igenom i Sydsudan och nu är barnsoldater förbjudet i totalt 168 länder. Även i Nigeria har barnsoldater frigivits under året.

Glada barn i Sydsudan.
Den nya lagen mot barnsoldater innebär ökad trygghet för barnen i Sydsudan.

3. EU-parlamentet sa nej till plast

För att minska nedskräpningen i hav och natur samt att komma ifrån framställningen av produkter av fossilbaserad plast sa EU-parlamentet i somras att engångsartiklar av plast ska fasas ut. Några av de produkter som står först i kön att fasas ut är bestick, sugrör, tops och ballongpinnar.

Annons

4. Saudiska kvinnor får resa utomlands

Under de senaste åren har man släppt på de strikta regler under vilka saudiska kvinnor tvingats leva. Under 2018 fick de börja köra bil och 2019 fick de skaffa pass och resa utomlands utan att behöva resa med en man. Det här gäller bara kvinnor som är över 21 år gamla, men det är ju onekligen ett steg framåt.

Saudiska kvinnor får skaffa pass
Alla kvinnor över 21 år i Saudiarabien får nu skaffa pass och resa utomlands.

5. Norge avvecklar all pälsproduktion

Under stora delar av 1900-talet var Norge en storproducent av päls, men nu har de tagit ett gigantiskt steg åt helt andra hållet. I juni 2019 röstade stortinget igenom att all pälsnäring ska avvecklas till år 2025. I Tyskland drevs en liknande lag igenom 2017 och under 2019 stängde den sista pälsfarmen i landet ner.

Annons

6. Antal självmord dök i Kina

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar att antalet självmord i Kina har minskat mest i hela världen. Landet har gått från en tragisk topplacering till att hamna bland de länder med lägst antal självmord utslaget på hela befolkningen. Man tror att det framför allt beror på att kvinnor i större utsträckning kan påverka sin egen ekonomiska situation tack vare ökade möjligheter till arbete.

7. Tågsemester hetare än någonsin

Allt fler väljer tåget framför flyget när de ska åka på semester, både inom Sverige och utomlands och intresset för tåget sköt i höjden under 2019. Ving anordnade tågresor till Davos och både SJ och en hel uppsjö andra företag gör det allt lättare att boka internationella tågresor från Sverige. Ett bra steg mot ett mindre avtryck i klimatet.

8. Unga kvinnor avsatte presidenten i Sudan

Efter 30 år vid makten hade folket i Sudan fått nog av presidenten Omar al-Bashir. Han har under sina många år som president förtryckt befolkningen och är också efterlyst av Internationella brottsmålsdomstolen för krigsbrott. Främst i ledet bland de som protesterat mot honom stod en grupp unga kvinnor som hyllats världen över för sin kamp.

Unga kvinnor i Sudan spelade stor roll i störtandet av presidenten Omar al-Bashir.
Unga kvinnor i Sudan spelade stor roll i störtandet av presidenten Omar al-Bashir.

9. Världens barn har det allt bättre

I april 2019 kom en rapport från Rädda barnen som visar att världens barn har det bättre idag än för 20 år sedan. De har bland annat tittat på möjligheten till utbildning, skydd mot förtryck och om barnen får tillräckligt med mat. Under 2019 gick till exempel 130 miljoner fler barn i skolan än 20 år tidigare.

Annons

10. Haven städas med ny uppfinning

Flera projekt har de senaste åren dragit igång för att rensa världshaven från plast och ett av de största heter The Ocean Cleanup. I oktober 2019 fångade deras städsystem in plast för första gången i det svårt nedskräpade området i norra Stilla havet. Målet är att hälften av skräpet ska vara borta inom fem år, hälsar uppfinnaren, den 25-åriga nederländaren Boyan Slat.

11. Utrotningshotade arter återhämtade sig

Vi är mitt i en av de stora utrotningsperioderna i historien och orsaken heter föga förvånande människan. Hur deppigt det än är finns det ljusglimtar. Under 2019 har fem arter kämpat sig tillbaka från att ha varit utrotningshotade, nämligen jaguar, amerikansk bisonoxe, burmesisk stjärnsköldpadda, thailändsk tiger och knölval.

Knölval
Nu finns det nästan lika många knölvalar som det fanns när räddningsprojekten började på 1950-talet.

12. Nästan alla får det bättre

Bakom den breda rubriken ligger en rapport från FN som släpptes vintern 2019, Human Development Report 2019. Även om orättvisor när det gäller inkomst och hälsa finns och på vissa håll också ökar så kunde man rapportera att människor i alla länder i världen, förutom Syrien, har det bättre nu än man hade det 1990.

Annons

13. Ingen mer barnaga i Kosovo

2019 fyllde FN:s Barnkonvention 30 år och Kosovo firade det med att lämpligt nog driva igenom en lag som förbjuder barnaga. Kosovo blev genom detta det 55:e landet att förbjuda all form av fysiskt och psykiskt våld mot barn.

14. Terrorismen har minskat

Trots alla rapporter om terrordåd runt om i världen kom rapporten Global terrorism index 2019 från Institute for Economics and Peace som rapporterar att terrordåden i världen minskar kraftigt. Framför allt är det attackerna från islamistiska grupper som minskar, medan högerextrem terrorism ökar, åtminstone i västvärlden.

15. Stopp för kvinnomisshandel i Liberia

I augusti 2019 drevs en ny lag igenom i Liberia som gör det olagligt att slå sin fru. Nu har plötsligt landet en jämlik lagstiftning som gör att allt våld, oavsett om det riktas mot män, kvinnor eller barn är olagligt. Nu återstår bara utmaningen att sprida informationen om kvinnornas nya rättigheter även till befolkningen på den svårtillgängliga landsbygden.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons