anders tegnell

Coronaviruset har fullkomligt lamslagit Sverige och världen. Många följer de presskonferenser som Folkhälsomyndigheten håller klockan 14 varje dag. I spetsen för kampen mot det farliga viruset finns Anders Tegnell, 64, som med sitt otroliga lugn blivit kallad för Sveriges landsfader.

Men att få stå i rampljuset är ingenting som Anders någonsin siktat in sig på. Snarare tvärtom. I en intervju med Aftonbladet berättar statsepidemiologen att han inte valde sitt arbete för att bli kändis, även om han nu blir glad över att människor uppskattar honom för det han gör.

– Det är väldigt många som säger hej och att man gör ett bra jobb, det är alltid roligt, säger han till tidningen.

Tar ledigt på helgerna

Anders bor tillsammans med sin hustru Margit i ett hus i Vreta Kloster utanför Linköping. Det innebär att han varje dag måste pendla till Stockholm för att kunna delta i arbetet mot pandemin.

På helgerna tar han ledigt och han ser mycket fram emot att få ta med sig Margit på en långsemester då allt detta är över.

– Jag har lyckats hålla igång mitt liv på ett rimligt sätt. Jag är hyfsat ledig under helgerna och jag kan umgås med min fru och min familj. Jag är rätt bra på att stänga av när jag kommer hem. Pandemifritt är det väl inte, men jag kan åtminstone göra andra grejer. Jag har ett stort hus med en stor trädgård så det finns mycket att pyssla med. Jag reparerar och grejar, det är roligt, säger han till Aftonbladet.

Vill inte svara på frågan

När Anders får frågan kring hur hans fru ser på hans prestation de senaste månaderna svarar han:

– Det får ni nog fråga henne om. Eller det får ni inte förresten, hon vill helst inte bli frågad om det. Nej, men hon tycker det fungerar bra. Hon har alltid varit stöttande, säger Anders Tegnell.

Anders får även svara på om han är orolig för de två av sina tre döttrar som jobbar inom vården. Men trots smittans framfart erkänner han att han varken är orolig för att han själv eller hans barn ska bli smittade.

Text: Linnea Lundgren

Foto: TT

LÄS MER:

Anders Tegnell – här är hans fru

Alexandra Andersson: ”Sexualiseringen av Anders Tegnell har gått överstyr”

Ökar högt blodtryck riskerna vid corona? Så svarar Anders Tegnell