Ann-Britt Ryd Pettersson var 26 år gammal när hon fick sitt drömjobb. Året var 1980 och den i dag välkända SVT-profilen blev historisk som den första kvinnan på tv-sporten.

Men i samma veva drabbades hon av svår ledvärk. Hennes vänstra vrist svullnade upp. Men det som läkarna först trodde var en stukning visade sig vara den svåra ledsjukdomen Reiters.

– Läkarna tror att min sjukdom kan ha triggats i gång av att jag hade en halsinfektion som jag dumt nog var ute och sprang med för att träna inför en halvmara. Sådana här sjukdomar kan man ha latent i kroppen. Ibland bryter de ut i samband med en infektion och ibland när du får barn, säger hon till Expressen.

Ingela Agardh och Ann-Britt Ryd Pettersson Aktuelltankare 1986

Efter jobbet på tv-sporten har Ann-Britt Ryd Pettersson bland annat jobbat som nyhetsankare. Här tillsammans med Ingela Agardh 1986. Bild: IBL Bildbyrå

Sjukdomen innebär att hon är stelare än andra, har svårt att öppna tunga dörrar och att öppna burkar. Två gånger varje vecka försöker hon också träffa sin sjukgymnast för att träna och få bort låsningar i nacke, axlar och knän.

Men när hon fick sin diagnos i börja av 1980-talet fick hon rådet att vara stilla.

– Hade jag följt rådet att vila hade jag kanske riskerat att bli rullstolsburen permanent. Lederna stelnar om man inte rör sig. Jag hade turen att komma i kontakt med experter som lärde mig vikten av att röra på mig, även när det gör lite ont. Det gäller att hitta det där mellanläget. För mig blir det en piska som är bra och som kanske ”friskusarna” inte har, för jag vet att jag blir sämre och stelare i kroppen och får mer värk om jag slarvar med träningen.

Cancerbeskedet

Men hösten 2011 kom nästa bakslag – cancer i tarmen. Först trodde hon att det var Reiters syndrom som spökade när hon efter en intensiv arbetsperiod började känna sig tröttare än vanligt.

I april året därpå opererades hon. Nu går hon på regelbundna kontroller för att hålla koll på metastaserna som finns i levern. Dessutom behandlas hon med hormonsprutor en gång i månaden för att dämpa tillväxten.

Ann-Britt Ryd Pettersson och maken Björn Ryd på Stockholm Human Rights Award 2016 i Berwaldhallen i Stockholm.

Ann-Britt Ryd Pettersson och maken Björn Ryd. Bild: IBL Bildbyrå

För Ann-Britt Ryd Pettersson har det varit viktigt att vara öppen med sina sjukdomar. 2012 gästade hon SVT-programmet ”Fråga doktorn” för att prata om sina sjukdomar.

– Egentligen skulle jag ha varit med i ”Fråga doktorn” redan året före, men då kom cancern emellan och sedan fick jag två sjukdomar att prata om. Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om reumatism och cancer och vill gärna bidra till det, säger hon till Expressen.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

FOTO IBL

Läs även:
Studie: Fler bröstcancerpatienter kan slippa cellgift i framtiden

Ny studie: Passiv rökning i barndomen ökar risken för ledbesvär

 

Utvald läsning

Femina