Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen? 

– Jag har blivit av med så gott som alla jobb fram till juni; klubbar, mässor och en film som skulle spelas in nu. Men det finns alltid jobb att göra ändå. Som komiker handlar det mycket om att skriva och samla material och jag håller på med en ny grej som ska bli en monolog, eller show. Nån gång kommer man ju igång igen och då är det bra att vara förberedd.

– Sen kan jag konstatera att golven blänker i alla fall, så här fint har det aldrig varit hemma. Jag reser jättemycket i vanliga fall och nu kan jag inte skylla på att jag inte har tid att packa upp mina resväskor.

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser (personligen och för din bransch)? 

– Jag är själv riskperson och min läkare har sagt att jag inte ska utsätta mig för detta virus, så jag har suttit inne i en månad. Några promenader bara, men jag träffar en väldigt liten krets. Jag har blivit folkskygg nästan. Min syrra är på landet och hon tar med mig på promenader via Skype, går runt med mig i trädgården, ha ha. Det är tur att den tekniken finns ändå.

– Det är klart att det för många är ett väldigt hårt slag, världens avbräck, samtidigt märker jag en kreativitet i branschen. Man startar poddar och streamar sina föreställningar, så något positivt ur det hela i alla fall.

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget? 

– Om man kan ska man försöka stötta sina lokala restauranger och affärer och vara på hugget när ställen öppnar igen. Norra Brunn, till exempel, har årskort som man kan köpa och det blir min uppmaning: köp ett årskort på Norra Brunn! Är det många som hjälper till kommer den krogen att klara sig.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Har du andra kulturtips i karantäntider; vad läser du, lyssnar du till eller ser på? 

– Just nu har jag Stina Wollters Kring denna kropp bredvid sängen och så ser jag en hel del på serier som jag inte har tid med annars. Jag har just sett Tiger King och var helt fascinerad. Över storyn, över företeelsen att man har stora djur på en gård på det sättet, och över den här Joe Exotic.

– Men annars läser jag mycket om sjukvård eftersom jag har jobbat tjugo år inom vården som undersköterska, berättar Ann Westin som både kan känna med och verkligen vill hylla alla hjältar som sliter i vården under coronakrisen.

– Jag beundrar dem så mycket, de är helt fantastiska. Bara att jobba i den skyddsutrustning de tvingas bära nu till att börja med. Redan i ”vanliga kläder” med handskar och förkläden är det svettigt, nu måste de ha visir, ansiktsmasker, dubbla kläder och tejpa fast allt. I en situation i vården där de länge har varnat för hur pressat det är. Nu måste vi ställa upp för dem när de ställer upp så för oss, med högre löner, bättre arbetsmiljö och mer personal.

Vilka är dina planer för framtiden? 

– Jag har lite stå-upp jobb bokade i juli och dem hoppas jag fortfarande på. Men annars fortsätta att skriva och vara kreativ. Det kommer krävas att ta det från ett väldigt speciellt håll för att sticka ut i mängden av alla corona-skämt som kommer att komma ur det här.

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Pernilla Wahlgren om corona: ”Längtar efter min publik”

Stina Wollters kulturtips: ”Skapa och lek tillsammans”

Helena af Sandeberg: ”Vi har kostymprovning med mask och repar på Skype”

Marianne Mörck: ”Mitt forum är Youtube – där ser jag allt”

Alexej Manvelov: ”Att jag inte tillhör en riskgrupp är inget frikort”

Lena Endre: ”Jag är på femte veckan i isolering”

Nina Wähä: ”Vi författare lever ofta i en sorts karantän”

Sarah Dawn Finer: ”Alla har behövt tänka om”

Alexander Salzberger: ”Jag har klippt alla sociala kontakter”

Doreen Månsson: ”Jag kan inte ens kan estimera hur orolig jag är över konsekvenserna”

Stefan Sauk: ”Vi var sårbara innan och nu kan det knappast bli värre”

Evin Ahmad: ”Teatern kommer gå stärkt som fan ur det här”

Karin Smirnoff: ”Jag måste skriva på nästa projekt redan nu”

Alexandra Pascalidou: ”Min kalender gapar tom till hösten”

Vigdis Hjorth: ”Man kan gå på upptäcktsfärd i sitt eget inre”

Sandra Beijer: ”Konsumera kultur för sjutton”

Johanna Schreiber: ”Kom ihåg att ingen kan använda lajks till att betala hyran”

Evelyn Mok: ”Jag har blivit av med min främsta inkomstkälla”

Mest läst