Trendar: InredningMat och dryckResor

Ann Westin: ”Köp ett årskort på Norra Brunn!”

24 apr, 2020 
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och andra kulturarbetare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen - och hur de själva är påverkade.
Ann Westin, 64, som är i riskgrupp, har mest hållit sig hemma med sig själv.
– Syrran tar mig med på promenader via Skype, berättar ståupp-komikern som jobbade som undersköterska i tjugo år och känner med alla som sliter i vården.
Annons

Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen? 

– Jag har blivit av med så gott som alla jobb fram till juni; klubbar, mässor och en film som skulle spelas in nu. Men det finns alltid jobb att göra ändå. Som komiker handlar det mycket om att skriva och samla material och jag håller på med en ny grej som ska bli en monolog, eller show. Nån gång kommer man ju igång igen och då är det bra att vara förberedd.

– Sen kan jag konstatera att golven blänker i alla fall, så här fint har det aldrig varit hemma. Jag reser jättemycket i vanliga fall och nu kan jag inte skylla på att jag inte har tid att packa upp mina resväskor.

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser (personligen och för din bransch)? 

– Jag är själv riskperson och min läkare har sagt att jag inte ska utsätta mig för detta virus, så jag har suttit inne i en månad. Några promenader bara, men jag träffar en väldigt liten krets. Jag har blivit folkskygg nästan. Min syrra är på landet och hon tar med mig på promenader via Skype, går runt med mig i trädgården, ha ha. Det är tur att den tekniken finns ändå.

Annons

– Det är klart att det för många är ett väldigt hårt slag, världens avbräck, samtidigt märker jag en kreativitet i branschen. Man startar poddar och streamar sina föreställningar, så något positivt ur det hela i alla fall.

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget? 

– Om man kan ska man försöka stötta sina lokala restauranger och affärer och vara på hugget när ställen öppnar igen. Norra Brunn, till exempel, har årskort som man kan köpa och det blir min uppmaning: köp ett årskort på Norra Brunn! Är det många som hjälper till kommer den krogen att klara sig.

Har du andra kulturtips i karantäntider; vad läser du, lyssnar du till eller ser på? 

– Just nu har jag Stina Wollters Kring denna kropp bredvid sängen och så ser jag en hel del på serier som jag inte har tid med annars. Jag har just sett Tiger King och var helt fascinerad. Över storyn, över företeelsen att man har stora djur på en gård på det sättet, och över den här Joe Exotic.

Annons

– Men annars läser jag mycket om sjukvård eftersom jag har jobbat tjugo år inom vården som undersköterska, berättar Ann Westin som både kan känna med och verkligen vill hylla alla hjältar som sliter i vården under coronakrisen.

– Jag beundrar dem så mycket, de är helt fantastiska. Bara att jobba i den skyddsutrustning de tvingas bära nu till att börja med. Redan i ”vanliga kläder” med handskar och förkläden är det svettigt, nu måste de ha visir, ansiktsmasker, dubbla kläder och tejpa fast allt. I en situation i vården där de länge har varnat för hur pressat det är. Nu måste vi ställa upp för dem när de ställer upp så för oss, med högre löner, bättre arbetsmiljö och mer personal.

Vilka är dina planer för framtiden? 

– Jag har lite stå-upp jobb bokade i juli och dem hoppas jag fortfarande på. Men annars fortsätta att skriva och vara kreativ. Det kommer krävas att ta det från ett väldigt speciellt håll för att sticka ut i mängden av alla corona-skämt som kommer att komma ur det här.

Annons

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons