Viljan att leva avfallssmart, det vill säga enligt zero waste, sprider sig över hela världen. Målet med rörelsen är att hålla sopkorgen helt tom och att få till en livsstil där du inte producerar något avfall alls.

Låter kanske omöjligt? Nja, det är faktiskt enklare än du tror. I alla fall enligt Anna Rydne, fyrabarnsmamma och kommunikatör, som bor i Stockholm och driver bloggen Annas kemtvätt. Hon bestämde sig för att anamma en avfallssmart livsstil för drygt tre år sedan, och har kommit en bra bit på vägen. Allt startade med att Anna började undersöka vad hennes barns hygienprodukter egentligen innehöll, och därefter fortsatte det.

– Vid det tillfället hade jag två barn och var väldigt noga med att de inte skulle få i sig onödiga kemikalier, så jag började att fasa ut sådana produkter i badrummet. Efter det kom plastbantningen, jag rensade ut plasten i barnrummet, i köket och till slut hade vi ett plast- och kemikaliefritt hem. Det kändes väldigt bra, berättar hon.

Efter rensningen började hon fundera. Vad händer efter att vi har använt klart våra saker och var tar egentligen alla sopor vägen? Hon läste boken Zero Waste Home: The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Waste, blev inspirerad och det slog henne att hon kunde ta till sig merparten av tipsen i boken.

Just nu komposterar Anna sitt matavfall i en japansk kökskompost som fermenterar matresterna. Hon har även bytt ut de flesta engångsprodukter hon tidigare hade hemma till produkter som är återbrukningsbara. Hushållspappret har bytts ut till tygtrasor, servetter till tygservetter, vanliga blöjor till tygblöjor, kaffefilter mot ett återbrukningsbart, bland annat. Hon har även köpt vattenflaska och termosmugg som hon kan ta med sig ut, och tar alltid med sig större tygpåsar till mataffären och mindre tygpåsar till frukt och grönsaker.

– Det är en utmaning men väldigt roligt. Det jag inte lyckas med är matinköpen, jag försöker att köpa ekologiskt och av någon anledning är ekologiska varor ofta förpackade eller inplastade. Men jag  försöker att återvinna alla förpackningar jag tar hem. Idag finns det väldigt lite i vår vanliga soppåse, det är mest kvitton och dammsugarpåsar, och jag går ut med den max en gång i månaden.

Anna Rydne menar att det finns massor av saker som vi kan göra i vardagen för att minska vårt klimatavtryck, men att det viktigaste är att man inte känner att man behöver gå all in i början. Zero waste är ingen tävling utan det handlar mer om en medvetenhet och ansträngning om att försöka agera så klimatsmart man kan utifrån den situation man är i, och de förutsättningar man har.

– Nu lever jag ganska skräpfritt, men det hände ju inte över en natt och det har tagit mig flera år att komma hit. Man ska inte ta sig ut sig själv, då tenderar man ofta att misslyckas. Egentligen är inte zero waste så revolutionerande utan det handlar om källsortering, att fundera på vad man behöver och se om man kan köpa det på ett så klimatsmart sätt som möjligt.

Här är Anna Rydnes bästa vardagstips för att bli avfallssmart:

Precycla
Det viktigaste är att tänka till innan du konsumerar för att undvika skräp, att precycla med andra ord. Tänk efter varje gång du köper något – är det här verkligen något jag vill ha? Kan det här materialet komposteras eller inte? Går det att återanvända? Genom att tänka efter innan du handlar kan du minska antalet sopor betydligt.

Byt ut alla engångsförpackningar mot återbrukbara varianter
Titta på alla engångsprodukter du har hemma och fundera på om du kan ersätta de med något som är återbrukbart.

The way we play. Nödvändigheterna uppradade på köksbordet. Drickflaskan från @kleankanteen_scandinavia, våra tygservetter som ersätter hushållspapper, trädinosaurien och min räddare i nöden, en beggad iPhone med träfodral. Servettringarna är fyndade @myrorna #klimatsmart #zerowaste #utanplast #hållbarlivsstil #avfallsfritt

Ett inlägg delat av Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt)

Ta med dig tygpåsar till affären
Ta med dig tygpåsar när du handlar och använd småpåsar till frukt och grönsaker.

Be charken fylla på dina egna förpackningar
Prata med din vanliga matbutik och se om det är okej att ta med egna förpackningar och köpa till exempel skinka över disk. Det är inte alltid de går med på det, men du kan alltid fråga.

Ofta är köttet i den manuella disken dyrare än det färdigförpackade i kyldisken. Många gånger får plånboken avgöra och då blir det plastförpackad skinka och andra förpackade charkuterier som hamnar i varukorgen. Nu vill jag verkligen sluta med det och börja pre-cycla även köttet. Därför spanar jag numera in extrapriser och shoppar på mig mycket om priserna hamnar i närheten av priset på det färdigförpackade. Härom dagen köpte jag ett halvt kilo smörgåspålägg för 16,90 kr/hg. Hemma fördelade jag i mindre burkar och stoppade i frysen. Nu har vi #zerowaste-skinka för ett bra tag framåt. (Eller jag vet, man kan verkligen INTE tala om zero waste-skinka. Kött är förstås aldrig zero waste. Men du fattar vad jag menar i det här sammanhanget). Förhoppningsvis matchar ett annat extrapris när den här börjar ta slut. #utanplast #avfallsminimera #wasteless #gogreen #levahållbart #lösvikt #precycle #recycle

Ett inlägg delat av Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt)

Köp secondhand
Att handla secondhand är fantastiskt – det bidrar inte till att något nytt produceras och du återvänder något som någon har tröttnat på. Dessutom är det smart för plånboken.

Kompostera ditt matavfall
Kompostera ditt matavfall, det kan låta komplicerat men det är oftast betydligt enklare än vad du tror.

Foto: Till vänster, Thomas Carlgren. Höger, privat.