Trendar: InredningMat och dryckResor

Anna Wahlgrens känslosamma ord efter dottern Sara Danius död

13 okt, 2019 
AvFemina
Anna Wahlgren berättar i en post på Facebook om dottern Sara Danius bortgång
Författaren och den tidigare ständige sekreteraren för Svenska Akademien, Sara Danius, avled på lördagen efter en tids sjukdom. Hon blev 57 år gammal. I ett känslosamt inlägg på Facebook skriver nu hennes mamma Anna Wahlgren om sorgen: ”Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en.”
Annons

Det var natten till lördagen den 12 oktober som Sara Danius somnade in, omgiven av sin familj.

– Vi är glada över att det var så lugnt och stillsamt när Sara gick bort. Hon var på ett sjukhem den sista tiden, och personalen där har varit fantastiska, säger brodern Linus Feldt till Aftonbladet.

På Instagram har även hennes systrar delat med sig av sorgen.

”Idag blev världen en fattigare plats. Vila i frid, älskade, storslagna Sara.”skriver Aurora Stark.

Bilden föreställer Sara Danius omgiven av nära och kära. De fyra kvinnorna på bilden skrattar och kramar om varandra. Även systern Eleonora von Essen har delat samma bild på de fyra kvinnorna.

”Sov gott min syster, sov gott hela världens Sara.”skriver hon.

Anna Wahlgren om sorgen efter Sara Danius död

Sara Danius hade sammanlagt sju syskon. Hennes mamma är den omdebatterade författaren Anna Wahlgren, 77. I ett långt känslosamt inlägg på Facebook skriver Anna om dotterns bortgång. Hon berättar där att bröstcancern spred sig och att familjen det senaste halvåret har varit medvetna om hur utgången skulle komma att bli.

Annons

”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara som lämnade oss – och hela Sverige – natten till igår den 12 oktober. Nu är hon död. Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en”, skriver hon och fortsätter:

”Jag vill tacka er alla som har bett för henne, för mig och hennes son och hennes syskon ända sedan hon blev sjuk, för nära sex år sedan. Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt.”

Anna berättar vidare i inlägget om hur hon 1975 förlorade ett av sina andra barn i difteri, sonen Aron som då endast var tre år gammal. Aron och Sara Danius stod varandra mycket nära och Anna Wahlgren beskriver hur barnkär Sara alltid varit.

Annons

Från att ha haft nio barn i livet har skaran nu krympt.

”Nu är det sju. Jag vill tacka också och inte minst de nu sex systrarna och den ende brodern för deras ovärderliga sammanhållning kring Sara, och mig, denna svåra tid av vanmakt, hopp och förtvivlan – men aldrig sviktande kärlek och livsglädje.” avslutar Anna Wahlgren.

Sara Danius lämnar även efter sig sin 19-åriga son Leo Jonsson Danius som hon har tillsammans med författaren Stefan Jonsson.

Foto: TT

Text av: Stina Dahlgren

Läs mer:

Annons