Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Ät dig frisk - 10 hälsoboostande tips på bokrean

15 feb, 2019 
AvFredrik Rubin
Din hälsa kan i många fall påverkas av vad du äter. Vi listar 10 böcker på årets bokrea som alla har en sak gemensamt, de vill att du ska må bättre.
Annons

Ovälkommen viktuppgång, gaser, trötthet eller huvudvärk. Det finns många tecken på ohälsa som till viss del kan justeras till det bättre med rätt kost. Mycket är allmänt känt annat kräver mer kunskap.

För att underlätta har vi listat 10 böcker som vill förändra ditt liv till det bättre – en måltid i taget:

1. Probiotiska smoothies

En hälsosam matsmältning är nyckeln till en frisk kropp. Åtminstone enligt författaren Eliq Maranik som skrivit boken Probiotiska smoothies: För lugn mage, vital tarmflora och ökat välmående.

Mindre känt är att också tarmfloran har en inverkan på allt från ditt immunförsvar, humör, energinivå och kroppsvikt. I boken ges du tips på hur du gör för att stimulera de goda tarmbakterierna med några basrecept på fermenterade drycker.

2. Happy food 2.0

Är du vetenskapligt lagd och föredrar att fatta beslut baserat på forskning snarare än tycke och smak? Då kanske Niklas Ekstedt och Henrik Ennarts bok Happy food 2.0 kan vara något för dig. Boken erbjuder djupdykningar inom superråvaror och presenterar fascinerande fakta. Visste du exempelvis att familjemåltiden minskar brottsligheten?

Annons

Bokens syfte är att visa på kopplingen mellan mat och lycka, bland annat med recept som enligt författarna får munnen att vattnas och endorfinerna att jubla.

3. Regnbågsmat

I boken Regnbågsmat: för ökad energi och hållbar hälsa, utlovar författaren Annika Panotzki energigivande recept. Annika lutar sig mot kroppens ursprungliga visdom och kopplar samman den med vår moderna livsstil. Alla recept är vegetariska, laktos- och glutenfria och fritt från vitt socker. Det handlar om energigivande recept på allt från frukost med smoothies till bowls och festmåltider.

4. Låt bönor förändra ditt liv

Författarna Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson har skrivit boken Låt bönorna förändra ditt liv, en bok som utlovar en revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret. Hur det ligger till med den saken låter vi författarna och er läsare bestämma. ”Klivet in i tarmbakteriernas värld blir resultatet en modernare kosthållning med turboeffekt”, skriver författarna.

Annons

Metoden som förespråkas går ut på att du ska äta mat som är fattig på kolhydrater med tillägg av sådant som för med sig goda magbakterier. Exempelvis yoghurt och surkål. Bönorna får en central roll som en typ av föda med resistent stärkelse.

5. Hjärtvänlig mat

Författarna Annika Tidehorn och Gun-Marie Nachtnebel har i boken Hjärtvänlig mat : livsstilsboken som skyddar ditt hjärta, sammanställt de bästa råden för bättre hjärthälsa. I boken hittar du en del som består av recept med hjärtvänlig mat. Det utlovas mycket grönt, goda röror, bra frukostar och mellanmål liksom härliga tillbehör.

Receptet utgår ifrån en lång rad intervjuer som författarna gjort med forskare och experter. Frågorna som ställts är bland annat vad som egentligen är bra och dålig mat? Hur mycket ska vi motionera och hur påverkas våra hjärtan av stress och dålig sömn.

Annons

6. Den blå maten

Det vimlar av råd och teorier om vilken mat som är nyttig eller vad vi bör undvika att äta för att inte bli feta och sjuka. I boken Den blå maten: recept för ett långt och lyckligt liv, tar vetenskapsjournaisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt sin utgångspunkt ur de ”blå zonerna”.

Blå zoner är de geografiskt avgränsade områden där chansen att bli hundra år är störst. Författarna har frågat sig vad de människorna som bor i dessa områden egentligen äter och koppling mellan kosten och deras långa och friska liv. Det hela resulterar bland annat i 52 rätter.

7. Sanningen om mat och hälsa

Vad säger egentligen forskningen om LCHF, 5:2 metoden, Atkinsdieten och lågfettkost? Är Livsmedelverket en myndighet att lita på och hur är den med den där Dr Mosley?

Frågorna om kost och hälsa är många och i boken Sanningen om mat och hälsa: vad säger forskningen? har Måns Rosén sammanställt en faktabaserad vägledning. Sett till hans meriter så har han en bred kunskap i bagaget. Måns är nämligen adjungerad professor vid Karolinska Institutet och har i många år varit chef för SBU, vilket är den myndighet som utvärderar medicinska metoder.

Annons

8. Miljödieten

I boken Miljödieten: snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet, får vi följa journalisten Daniel Öhmans och kocken Maximillian Lundins resa från stora köttkonsumenter till en grönare vardag.

Utgångspunkten är att hitta mat som är bra för vår planet och överlägset bäst för vår kropp. Ta del av berättelser om vilka effekter den storskaliga matproduktionen har på vår miljö och läs om hur de båda författarna blev både piggare och smalare med sina nya dieter.

9. Hälsans skafferi

Vill du äta balanserad, basisk och antiinflammatorisk mat? Då kan boken Hälsans skafferi vara något för dig. I boken låter författarna Tiina Lindström och kocken Alexander Trivedi dig ta dela av deras tankar och speciellt framtagna recept.

Förutom att dämpa inflammationer är recepten i Hälsans skafferi också bra för viktminskning enligt författarna. Dessutom menar de att värk dämpas liksom kroppens åldrande och hudens åldrande.

Annons

10. Eat clean

Boken Eat clean vänder sig till den som är intresserad av hälsosam mat och vill få mer energi och näring av kosten. Den vänder sig också till den som vill stärka sitt immunförsvar. Författaren Kristina Andersson är näringsfysiolog med en magisterexamen i nutrition. Med Kristinas hjälp är tanken att du enklare ska kunna prioritera de val av råvaror och livsmedel som ger bäst nytta.

 

 

Läs mer:

Annons