Trendar: InredningMat och dryckResor

Att prata med främlingar kan göra dig lycklig

29 jan, 2018 
AvIda Gustafsson
Enligt experter kan det göra dig gott att prata med folk du inte känner.
Annons

På bussen eller tåget på väg till jobbet sitter vi kanske hellre och läser i mobilen, betar av lite jobb eller lyssnar på musik. Vi signalerar till omgivningen att vi är upptagna med vårt och är otillgängliga. Men nästa gång borde du kanske prova att snacka med dina medresenärer i sätet bredvid.

För enligt en undersökning kan det faktiskt göra oss lyckliga att prata med främlingar och att många av oss är mindre sociala än vad vi mår bra av.  För faktum är att ju mer vi stänger in oss och skärmar av oss från omvärlden, desto olyckligare blir vi.

– En trevlig pratstund med en främmande person kan lyfta vardagen för de flesta, säger psykologen Ivar Goksøyr till norska magasinet KK.

Anledningen till att många av oss är tillbakadragna är för att vi är rädda för att störa någon annan, att vi framstår som lite underliga eller så är vi rädda för att bli avvisade. Psykologen Ivar Goksøyr menar att vi i stället bör tänka på hur dessa små rädslor kan bakbinda oss i livet och i vardagen.

Annons

Enligt en undersökning som amerikanske forskaren Nicholas Epley hade de människor som småpratade med sin medresenär en positivare upplevelse av sin resa än de som satt tysta för sig själva. Detta gällde både introverta och extroverta personer och det visade sig även att den främmande medresenären ofta var mer öppen för den andres initiativ till samtal än vad man först hade trott. Att småprata med någon i ett tråkigt väntrum kan göra folk gladare samtidigt som väntetiden upplevs som kortare. Och bara att nicka eller le mot någon kan frammana en liten, men naggande god, dos av lycka.

I Sverige är det inte lika vanligt, som exempelvis som i USA, att närma sig och småprata med främlingar. Psykologen Ivar Goksøyr menar att vi blir hämmade av våra rädslor och börjar tänka för mycket på vad vi ska säga.

– Vi tänker på vad som skulle passa, hur nånting skulle framstå och så vidare. Då tappar man kontakten inåt och vad du egentligen har på hjärtat. Och du anpassar dig i överkant, blir censurerad och därmed, ja – tråkig!

Låt dig själv vara när du vill ta kontakt så kommer orden av sig själv, från hjärtat och inte hjärnan.

Varför inte testa detta redan i dag?

Källa: KK.no

Annons