Allt du vill veta om blue light – så skyddar du dig
1:08

Efter reklamen: Allt du vill veta om blue light – så skyddar du dig

(1:08)

Slå på ljud

Brukar du glömma ditt id-kort när du ska till Systembolaget eller hämta ut ett paket, och måste vända tillbaka hem för att kunna slutföra dina ärenden? Det problemet kommer snart vara ett minne blott.

Nu går nämligen BankID ut och berättar att de snart lanserar ett digitalt id-kort, som kommer göra att du har ett id-kort i fickan så länge du har med dig din mobil.

”Det digitala id-kortet skapas med hjälp av en giltig id-handling, som svenskt pass eller nationellt id-kort”, skriver BankID på sin hemsida.

Hindra barnen från att klicka vidare i mobilen – så gör du

Då finns digitalt id-kort

Charlotte Pataky, pressansvarig för BankID, förklarar att de inte vet exakt när tjänsten är i bruk, men att den ska finnas lagom till semestertiderna.

– Vi har inte ett exakt datum, men det kommer ske inom kort innan sommaren. Det är en tjänst som är lika stabil och säker som BankID-tjänsten, som erbjuds som en identitetslösning i fysiska miljöer, säger hon till Aftonbladet.

Planen är att handlare ska kunna läsa av id-handlingen med hjälp av en rörlig QR-kod, och att du på så sätt kan identifiera dig.

8 saker i ditt hem som städexperten skulle rensa bort direkt

– Vi hoppas ju givetvis att så många som möjligt kommer att använda vårt digitala id-kort, säger Charlotte Pataky.

Mest läst