Trendar: InredningMat och dryckResor

Snart kan du ha digitalt id-kort i mobilen

24 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografBankID.
Brukar du slarva bort ditt id-kort, eller glömma det hemma när du egentligen behöver ha det?
Det problemet är snart ur världen – inom kort kommer du kunna ha ett digitalt id-kort kopplat till din BankID-app.
– Vi hoppas ju givetvis att så många som möjligt kommer att använda vårt digitala ID-kort, säger Charlotte Pataky, pressansvarig för BankID.
Annons
Allt du vill veta om blue light – så skyddar du digBrand logo
Allt du vill veta om blue light – så skyddar du dig

Brukar du glömma ditt id-kort när du ska till Systembolaget eller hämta ut ett paket, och måste vända tillbaka hem för att kunna slutföra dina ärenden? Det problemet kommer snart vara ett minne blott.

Nu går nämligen BankID ut och berättar att de snart lanserar ett digitalt id-kort, som kommer göra att du har ett id-kort i fickan så länge du har med dig din mobil.

”Det digitala id-kortet skapas med hjälp av en giltig id-handling, som svenskt pass eller nationellt id-kort”, skriver BankID på sin hemsida.

Då finns digitalt id-kort

Charlotte Pataky, pressansvarig för BankID, förklarar att de inte vet exakt när tjänsten är i bruk, men att den ska finnas lagom till semestertiderna.

– Vi har inte ett exakt datum, men det kommer ske inom kort innan sommaren. Det är en tjänst som är lika stabil och säker som BankID-tjänsten, som erbjuds som en identitetslösning i fysiska miljöer, säger hon till Aftonbladet.

Planen är att handlare ska kunna läsa av id-handlingen med hjälp av en rörlig QR-kod, och att du på så sätt kan identifiera dig.

– Vi hoppas ju givetvis att så många som möjligt kommer att använda vårt digitala id-kort, säger Charlotte Pataky.

Annons