Trendar: InredningMat och dryckResor

Bidra till välgörenhet i år – 9 julklappar som räddar liv

27 nov, 2019 
AvMalin Ny
Bidra till välgörenhet - köp julklappar med gott samvete
Från varma vinterkläder till bebisar till svältkatastrofpaket - det finns många gåvor som räddar liv och som passar perfekt som julklappar. Här är nio tips!
Annons

Förra året skänkte svenskar 8,8 miljarder till ideella organisationer enligt statistik från Giva Sverige, tidigare Frivilligaorganisationernas insamlingsråd (FRII). Och vad passar bättre än att ge bort en julklapp som även känns extra bra i magen i år? Här är nio julklappar som bidrar till välgörenhet – och som räddar liv.

Svältkatastrofpaketet

Länder som Sydsudan, Nigeria och Jemen har drabbats av en allvarlig hungerkris då flera år av krig och torka har gjort att familjer hotas av akut brist på mat. Unicefs svältkatastrofpaket innehåller bland annat näringsrik nötkräm, näringspulver, högenergimjölk, vätskeersättning och högenergikex och ska hjälpa familjer och undernärda barn att bli friska igen. Kostar 401 kronor, köp här.

Bidra till säkrare förlossningar

I DR Kongo är spädbarnsdödligheten en av de högsta i världen, och på Panzisjukhuset, som Läkarmissionen var med och byggde för 15 år sedan, kan även fattiga kvinnor föda barn i säker miljö. Här finns vård för för tidigt födda barn och även möjlighet att ge kejsarsnitt när det behövs. Genom att skänka 150 kronor bidrar du till att en kvinna får föda sitt barn på ett rent sjukhus och under uppsikt av läkare, istället för i hemmet.

Annons

Rent vatten

Vid en katastrof är bristen på dricksvatten ofta det som gör att sjukdomar som kolera snabbt kan utvecklas till dödliga epidemier. På Röda Korset kan du köpa gåvan rent vatten – som innebär att 300 personer får rent vatten i en vecka genom att organisationen delar ut vattenreningstabletter, bygger vattenreningsverk, borrar brunnar och installerar pumpar. Kostar 249 kronor, finns att köpa här.

Rädda svältande barn i Jemen

Inbördeskriget i Jemen har gjort att miljontals människor behöver akut humanitärt stöd, och det är framförallt barnen som drabbas värst och riskerar att dö av svält. Enligt en rapport från FN dör ett barn var tionde minut i landet. Läkarmissionen delar ut matkorgar till speciellt utsatta grupper. Korgarna kostar 585 kronor och räcker ungefär en månad. Kostar 300 kronor.

Bebisvinterkläder

Konflikter och katastrofer har tvingat miljontals barn och deras familjer på flykt, och många är just nu i behov av varma kläder – speciellt små barn. Se till att en bebis som befinner sig på flykt i Syrien eller något av grannländerna får varma kläder i form av en varm overall, mössa, vantar, varma strumpor och skor. Kostar 241 kronor.

Annons

Nödmat till barn

Vid katastrofer kan bristen på mat bli akut för barn och Röda Korset erbjuder därför ett nödmatpaket för 300 kronor. Gåvan blir till 100 påsar nötkräm som hjälper barn som lider av undernäring. Varje påse innehåller 500 kalorier och är berikad med vitaminer och mineraler. Bidra här.

Katastrofpaket familj

Hjälp familjer som är på flykt eller som har fått sina hem förstörda i orkaner eller jordbävningar genom att köpa ett katastrofpaket. Beroende på vad som är mest akut kan gåvan bli till sjukvård eller medicin eller tak över huvudet. Gåvan räcker till mat och vatten i en månad för en familj samt fem värmande filtar. Kostar 667 kronor.

Stoppa ebolan i Kongo

Ebola är ett av världens mest fruktade virus och innebär döden för 50-90 % av de drabbade. Inget botemedel finns just nu, och Läkarmissionen arbetar för att stoppa spridningen genom att få ut utbildning och rätt information. 2 500 personer har insjuknat i viruset i DR Kongo just nu, ett av de värst drabbade områdena. Kostar 150 kronor.

Medicin till 50 barn

Hjälp 50 barn i Sydsudan att behandlas med malariamedicin och få hjälp att stoppa den allvarliga sjukdomen i tid. Kostar 175 kronor.

Foto: TT

Läs mer:

Annons