Billiga och romantiska tips för din smekmånad.

Kritvita och milsvida stränder i all ära, men att åka på smekmånad behöver inte innebära exotiska resmål som Maldiverna och Seychellerna. Det finns massor av alternativ som går att nå via tåg eller en kortare flygresa – och som inte behöver kosta mycket.

Här är nio billiga och romantiska resmål för din smekmånad.

Abisko, Sverige

Abisko.

Abisko.

Varför inte passa på att uppleva Lappland och det vackra norrskenet på smekmånaden? Abisko sägs ha bäst förutsättningar i världen för att se det fantastiska skenet, och det finns flera alternativ väl på plats. Antingen tar ni SJs norrskenståg, Nordlyståget, som går mellan norska Narvik och svenska Abisko, eller så tar ni er till STF Aurora Sky Station där det finns en stor utomhusterrass och ett utkikstorn där ni kan stå och uppleva norrskenet och stjärnhimlen.

Mellan november och februari har du störst chans att se norrsken.

Paris, Frankrike

Åk till Paris på smekmånad.

Åk till Paris på smekmånad.

Paris kallas ”kärlekens stad” av en anledning – det blir helt enkelt inte mer romantiskt än såhär. Här finns pittoreska gränder i massor, mysiga kaféer och restauranger i världsklass. Perfekt för er som vill ha en hyfsat lugn men urban smekmånad. Strosa runt i staden, besök muséer och gör utflykter till slottet Versailles och målaren Claude Monets trädgård i Giverny.

Rom, Italien

Mysiga Rom.

Mysiga Rom.

Om ni gillar historia, liv och rörelse och storslagen arkitektur är Rom det perfekta valet. Promenera i de äldre delarna av staden, besök Piazza el Campidoglio, Forum Romanum, Villa Borghese och Colosseum.

Edinburgh, Skottland

Edinburgh, Skottland.

Edinburgh, Skottland.

Skottland kanske inte är det första ni tänker på när ni hör ordet smekmånad, men om ni uppskattar vacker natur och lätt blir rastlösa av att ligga och sola på en strand är Edinburgh det perfekta resmålet. Kombinera med en bilresa genom det skotska höglandet, stanna till på härliga pubar och passa på att besöka på ett destilleri där ni får se hur den skotska whiskyn tillverkas.

Ljubljana, Slovenien

Åk till Ljubljana i Slovenien på smekmånad.

Åk till Ljubljana i Slovenien på smekmånad.

För er som gillar att upptäcka nytt och vill ha lite äventyr är den vackra staden Ljubljana i Slovenien ett bra alternativ. Här finns god mat, anrik historia och mysiga, pittoreska miljöer – perfekt för en romantisk kärleksweekend.

Hvar, Kroatien

Hvar i Kroatien.

Hvar i Kroatien.

Hvar är en av de mysigaste öarna i Kroatiens södra skärgård och bjuder på myllrande småstadsliv och fantastiska stränder. Åk till fastlandet någon dag och besök öar runt omkring, eller stanna kvar på ön och njut av sol och bad och härliga medeltidsbyggnader.

Budapest, Ungern

Budapest, Ungern.

Budapest, Ungern.

Budapest passar er som gillar att promenera och njuta av sevärdheter – att bara gå omkring i staden och se på alla ståtliga byggnader är spännande. Ta en båttur på Donau eller upptäck Margareta-ön, och passa på att besöka Mattiaskyrkan och Vaydahunyad-slottet. Och missa för allt i världen inte de kända hälsobaden! I Budapest finns ett stort antal naturliga, varma källor och det finns många spaanläggningar att besöka. Szécheny­badet och Géllert hör till de mest kända.

Gdansk, Polen

Åk till Gdansk i Polen på smekmånad.

Åk till Gdansk i Polen.

Prag, Tjeckien

Prag i Tjeckien.

Prag i Tjeckien.

Prag listas ofta som en av världens vackraste huvudstäder. Floden Moldau rinner genom staden och över den ståtar flera spektakulära broar. Bland dem Karlsbron, från 1357, stadens kanske mest kända monument. Prag är en utmärkt promenadstad så se till att packa fotriktiga skor. Bland måstena att checka av finns Gamla stadens torg och Pragborgen. Och förstås ölen, den billiga ölen!

Foto: TT

Läs mer: 

Drömjobbet: Öluffa på lyxresa i Grekland – och få betalt!

Bucket list: 10 resor alla kvinnor borde göra i sitt liv

8 weekendresor i Europa – som du kan göra med tåg