Artikeln innehåller reklamlänkar

Det betyder förstås inte att han lämnat oss, författare har ju en tendens att stanna kvar, åtminstone om man som PO Enquist skrivit en massa böcker och dramatik som gjort honom älskad både hemma och utomlands. Två gånger vann han Augustpriset, första gången 1999 för ”Livläkarens besök”, andra gången för den självbiografiska ”Ett annat liv”, 2008.

Jag träffade honom en gång på en förlagsfest, där vi snabbt kom in på ämnet höjdhopp, PO Enquist hörde till Sveriges bästa höjdhoppare på femtiotalet, med ett personbästa på 1.97. Vi ansåg båda att litteratur var ett alltför långrandigt ämne på en förlagsfest, så mycket enklare då med höjdhopp – med absoluta, mätbara siffror, som talade för sig själv.

Han var lång, skarpskuren och stilig, med en yvig gråvit kalufs och en nedfallande ”författarlock” över pannan (och säkert inte omedveten om att han såg bra ut). Alla framgångar till trots var han dock mycket ödmjuk, det hade han nog från mamma Maria från uppväxten i Hjoggböle, en liten by i Västerbottens inland, där han växte upp som ensambarn (pappan dog när han var sex månader gammal). Mamma Maria var mycket from och verksam i Evangeliska fosterlandsstiftelse och ständigt förmanande (det har han skrivit om) att ”man får inte göra sig märkvärdig”.

Den förmaningen går igen i mycket av det han skrivit, men samtidigt var han en tävlingsmänniska – och grämde sig mycket över att han inte tog sig över två meter i höjdhopp (en magisk gräns på femtiotalet).

Om sitt förhållande till kvinnor, berättar han i en intervju i Aftonbladet, ”Jag är uppvuxen i ett matriarkat. Jag är van vid starka kvinnor, eftergivna kvinnor är ointressanta”. Så dyker det också upp många starka, egensinniga kvinnor i hans böcker – och de ska ni förstås läsa! Många kom i nyutgåva förra året.

Här följer fem tips på böcker av PO Enquist

Nedstörtad ängel (1985)

Fyra starka berättelser om kärlek, och hur komplicerad den kan vara. Läs mer och köp den här! (länk till Bokus)

Kapten Nemos bibliotek (1991)

En berättelse som utspelar sig på fyrtiotalet, där två pojkar förväxlas och byts ut på sjukstugan efter förlossningen. Ett sant fall, och pojkarna släkt med Enquist. Läs mer och köp boken här. (länk till Bokus)

Livläkarens besök (1999)

Ung läkare anställs som livläkare till danske kungen Kristian VII, 1768, gör lysande karriär och blir älskare till drottning Caroline Mathilde av Storbritannien. Men sen går det illa, mycket illa. Vann Augustpriset som bästa roman. Läs mer och köp den här.  (länk till Adlibris)

Boken om Blanche och Marie (2004)

Om hysteriforskaren Jean Martin Charcot och hans berömda patient Blanche, och hennes liv som assistent till nobelpristagaren i fysik och kemi, Marie Curie. Enquist blandar verklighet med fantasi. Läs mer om boken och köp den här! (länk till Bokus)

Ett annat liv (2008)

En slags självbiografi (men skriven som en roman), där en stor del ägnas åt åren då författaren var svårt alkoholiserad och hur han mot alla odds lyckades ta sig ut alkoholberoendet (nykter sedan 1990). Vann Augustpriset som bästa roman. Läs mer och köp boken här! (länk till Bokus)

Text: Kenneth Gysing

LÄS MER: 
Författaren P O Enquist har avlidit – blev 85 år

Kvinnan bakom Astrid Lindgren – nu avslöjar hon sanningen om relationen

Mest läst