Trendar: InredningMat och dryckResor

Bröllopskoordinatorn: Så undviker du onödig planeringsstress

18 apr, 2018 
AvThowe Wagner Larsson
Börjar bröllopsdagen närma sig? Känner ni hur stressen bara ökar? Ta det lugnt! Vi har tipsen ni behöver för att kunna slappna av.
Annons

Er bröllopsdag ska vara den bästa dagen i era liv. Kanske är det just därför så många brudpar känner sig stressade när de ska planera sitt bröllop. Femina pratade med Johanna Kajson, bröllopskoordinator som har koordinerat bröllop för flera svenska kändisar, bland andra fotbollsspelaren Pontus Jansson, bloggaren och entreprenören Kenza Zouiten och medieprofilen Hannah Widell, för att få tips till hur man undviker onödigt tjafs under bröllopsplaneringen.

7 tips för att minska bröllopsstressen:

1. Boka bröllopskvällar

Med största sannolikhet kommer det finns dagar då en av er vill pitcha in en idé till bröllopet medan den andra är upptagen med annat. Det är som upplagt för bråk och frustration där den ena parten tror att den andra inte bryr sig om bröllopet. Se till att ni istället bokar in bröllopskvällar under vilka ni planerar ert bröllop. Tänd ljus, ha något gott i glasen och gör det till en härlig dejtkväll. Håll er till dessa bröllopskvällar och prata om era idéer till bröllopet då. Johannas bok innehåller en tidslinje och checklistor för varje period som är bra att hålla sig till.

Annons

2. Prata om era förväntningar

Vilka förväntningar har ni på bröllopet? Vill den ena ha en mer festlig dag medan den andra vill ha det romantiskt och subtilt? Prata även med era hedersgäster; föräldrar, syskon, toastmaster, tärnor och marskalker. Vilka förväntningar har ni på dem? Vill ni ha hjälp med dekorationer eller inte alls? Vad ingår i uppdraget som toastmaster och vad ingår i uppdraget som tärna? Genom att kommunicera med varandra slipper ni missförstånd.

3. Släpp kontrollbehovet och dela upp uppgifterna mellan er

Ni måste inte göra allting tillsammans. Om du inte alls tycker att färgen på inbjudningskorten spelar någon roll är det bättre att din partner får ta hand om det (om hen tycker det är roligt, annars får ni båda ta ansvar). Om musikanläggningen är viktig för dig men din partner hellre lägger ner tid på att hitta rätt blomsort, är det bättre att ni delar upp er och tar hand om varsitt område. Kom dock ihåg att informera den andra personen så båda är medvetna om vart ni ligger i planeringen.

Annons

4. Ta hjälp av hedersgästerna

– Idag är det en konstig trend att göra allt själv och jobba ihjäl sig för att sedan komma med en stor överraskning på bröllopsdagen, säger Johanna Kajson och fortsätter:

– Låt era föräldrar, tärnor, marskalkar och toastmasters hjälpa er med förberedelserna. Många har inga problem alls med att hjälpa till inför ett bröllop så länge de vet vad som förväntas av dem. Ni har ju valt ut ett litet team som ska vara nära er under den här tiden, använd dem! Det blir mycket roligare och mindre stressigt.

5. Försök inte ändra din partners intressen

Om din partner aldrig har brytt sig om blommor tidigare kommer hen inte göra det när ni ska gifta er heller. Inse det från början istället för att bli besviken!

– Dunka inte blommorna i huvudet på din kille! Bolla idéerna med din mamma eller syster istället. Har människan inte brytt sig om blommor innan kommer hen inte göra det nu heller. Alla måste inte älska varje detalj, säger Johanna Kajson.

Annons

6. Skit i väderapparna

Du kan inte göra något åt vädret. Okej? Det spelar ingen roll hur ofta du tittar på väderapparna. Vädret gör som det vill.

– Ha en schyst reservplan och släpp det sedan. Väntas spöregn? Det kommer att vara den mest magiska dagen oavsett, säger Johanna Kajson.

7. Kom ihåg det viktigaste…

– Egentligen är allt det vi håller på med skitsamma. Det kommer bli helt fantastiskt ändå! Det är kul att planera och hålla på, men i slutändan ska man ingå äktenskap och säga ja till varandra för resten av livet. Tappa inte bort det, säger Johanna Kajson.

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons