Julen är tänkt att vara en glädjens tid, då vi samlas med våra nära och kära för att njuta av tända ljus, pyntade hem och julens alla läckerheter – för att inte tala om de genomtänkta klappar som ligger i högar under den vackert dekorerade julgranen.

Men det finns en person som ofta ligger bakom godsakerna, paketen och det julpyntade huset – och vi talar inte om jultomten. Vi talar om familjens mamma. Det är nämligen ofta där ansvaret hamnar för att skapa den perfekta julen, menar succéförfattaren Camilla Läckberg. Hon var i går och såg filmen Bad Moms 2, som handlar om just mammors roll under högtiden – och kände igen sig i beskrivningen av de uppskruvade förväntningar som ofta leder till kaos.

Läs även Jenny Strömstedt om hetsen inför skolloven: ”Hur har alla tid och råd att resa bort?”

I ett nytt inlägg på Instagram berättar Camilla hur hon våndas inför att behöva vara alla till lags inför familjens julfiranden.

”Hur får man vara som mamma? Hur bör man vara? Hamnar oftast mycket ansvar på oss för att det åläggs oss – eller för att vi tar på oss saker som vi tror förväntas av oss?” skriver hon.

Läs även Camilla Läckberg: Kvinnor som tar plats får alltid kritik

Själv har hon svårt att finna julglädjen, eftersom högtiden är så sammankopplad med stress och krav.

”Varje år har jag ont i magen i månader innan för hur jag ska skapa en fantastisk jul för alla andra runt. Hur vill de ha det? Vad vill de ha? När vill de ha det? Hur jämkar jag ihop allas traditioner och förväntningar så alla får så mycket av det de vill ha som möjligt?” skriver hon.

I år är oron extra stor eftersom Camilla Läckberg har sålt sitt hus och flyttar till en ny lägenhet som ska renoveras.

”Men oh well. Det får lösa sig. Andas. Andas. Och citera Nata Angelou maniskt: ”This too shall pass”, skriver Camilla Läckberg.

Det är inte första gången Camilla uttalat sig på Instagram om hur svårt hon tycker det är med andras förväntningar och att vilja vara alla till lags. I somras skrev hon om konflikterna som uppstod i sommarstugan – läs hennes ärliga inlägg här!

Läs även:

Camilla Läckberg: ”Fasaden bakom vara till lags-sjukan” 

Camilla Läckbergs nya drömlägenhet: Så mycket kostade den

Succéförfattaren säljer sin Enskedevilla

Foto: IBL