Trendar: InredningMat och dryckResor

Carin, 63: "Mobilen har gjort livet lättare och roligare"

19 okt, 2018 
AvFemina
En ny värld har öppnat sig i takt med att Carin fått koll på sin surfplatta och telefon. Idag är hon en digitant, en digital kvinna 55+, som vant växlar mellan sextio appar.Med mobilen facetajmar hon med barnbarnen, och planerar sitt livs resa – sex veckors äventyr med maken!
Annons

– Jag tänkte, det här måste jag fotografera och lägga ut. Titta! Jag har redan fått en kommentar från Maggan i Båstad, och flera likes.

– Det är roligast när folk skriver något, när man får feedback.

Hennes förtjusning över ”sin lilla svarta”, en några år gammal Iphone, går inte att ta miste på.

– Den är fantastisk! Måtte jag aldrig bli av med den. Här finns ju allt. Bank-id, mejl, gps, recept.

– Appar tycker jag är jättebra, säger Carin och tittar upp.

– De hjälper ju en enormt i vardagen!

Carins digitala intresse började på jobbet. Det var där hon som socionom började skriva rapporter på dator på 90-talet. På 00-talet fick hon sin första mejladress och på 10-talet började pratet i fikarummet handla mer om bästa väderappen än om vädret i sig. Till exempel.

– Har du upptäckt Pinterest? Där får jag jättemycket tips. Om dukningar, hur man ordnar hyllorna och om recept. Som den här cheesecaken med karamellsås!

Annons

Mellan tuggorna bläddrar hon bland bilderna:

– Här är den, säger hon och visar recept och läcker bild.

Matlagning och bakning är stora intressen – och Pinterest och Instagram en ständig källa till glädje och inspiration. Även in- för den kommande långresan. Carin och hennes man är pensionärer som kan styra sin tid – och nu ligger världen framför dem.

– Vi vill passa på medan vi är pigga och friska.

Ger råd – och tar hjälp

Även om Carin själv tagit steget och blivit en fullfjädrad digitant – en kvinna 55+ som tar för sig av nätets möjligheter – så ser hon på nära håll hur knepigt det är att leva i digitalt utanförskap. Hon hjälper en äldre släkting att betala räkningar på nätet men även vänner i hennes egen generation behöver tips och stöd.

– Många är osäkra. ”Carin, det får du visa”, säger de. Och det gör jag gärna.

Hennes enkla råd till de tveksamma är:

Annons

– Var inte rädda, och ta hjälp! Det här är en helt ny värld – som man ska ta vara på.

När hon själv varit osäker har hon vänt sig till telefonbutiker i närmsta köpcentrum.

– De har gett mig jättebra hjälp många gånger! Jag har till exempel lärt mig hur man gör texten större i mobiltelefonen.

En del i bekantskapskretsen tvekar ändå, särskilt inför sociala medier som Facebook.

– Ta det för vad det är säger jag! Man behöver ju inte lägga ut sin själ där. Och man behöver inte läsa allt. Det som har med politik att göra scrollar jag bara förbi.

Carin har 383 Facebookvänner – hittills.

– Den senaste fick jag häromdan: Agneta som jag gick i skolan med i Svalöv. Henne hade jag inte fått kontakt med annars.

– Det är också roligt att kunna gratulera folk, och att själv få födelsedagshälsningar.

Vad säger du till alla som inte tagit steget in på Facebook och sociala medier?

Annons

– Att de missar något. De missar sånt som gör att man mår gott. Jag blir glad när jag ser vad folk har för sig. Och så får jag jättemycket tips.

Väggarna i radhuset vittnar om en stor familj som gillar att träffas. På en somrig bild syns Carin och maken Thomas omgivna av glada ansikten i olika åldrar – festen firade deras 40-åriga bröllopsdag.

Barnbarnen har sin givna plats i hemmet, såväl barnstol som leksakskorg och leksaksspis väntar på dem där. Och om de tröttnar på leksakerna vet de vart de ska vända sig. ”Kan vi få titta i din mobil”, frågar de. För självklart har Carin laddat ner Barnkanalen.

När barnbarnen sedan är på annat håll gläds både hon och de över att kunna se varandra under telefonsamtalen, via Facetime. Sina barn skriver hon till i Whats app.

– Vi har en grupp där som vi kallar Klanen, det är ett snabbt och bra sätt att hålla kontakt. Vi hörs där flera gånger varje vecka.

Annons

Har inspirerats av resesajter

– Jag ser bara vinningar med allt detta! Igår när jag fick gjort naglarna fick jag tips om en kaloriberäkningsapp, Lifesum. Känner du till den?

Jodå, reportern som nyss fick smaka den delikata cheesecaken upptäcker via appen att det i princip är slutätet för idag, och byter raskt fokus:

Har du någon mer lustbetonad app?

– Oja. Jag gillar att vila middag och då är sudokuappen perfekt. Den ger avkoppling men håller också igång hjärnan.

– Och så träningsappen! Den är så bra! Man kan se och boka alla pass. Nu inför resan har jag kollat upp träningsställen vid hotellen. Det vill till att man har bra kondis och håller sig fit! Vi ska ju vara borta länge.

Ja, snart är det dags. Digitala resor i alla ära, nu är det dags att ge sig ut på riktigt. Framför bilder på Pinterest, tips på resesajten Tripadvisor samt med hjälp av många andra webbsidor har Carin och maken Thomas bit för bit skissat upp ett sex veckor långt äventyr på andra sidan jorden.

Annons

– Först Australien, sedan Nya Zeeland och sist Söderhavet, säger Carin och strålar.

– Vi är så tacksamma för att vi är friska och har tid. Vi längtar efter att komma iväg! Och räkna med att flera hundra av Carins vänner och bekanta faktiskt kommer att få följa med på hela deras fantastiska resa – via Facebook och Instagram.

Av Amanda Pietersen

Foto: Pernilla Wästberg

Våga börja använda internet med Digitant – köp den i Feminas shop

Annons