Feminas bloggare Cecilia Blankens
1:08

Efter reklamen: DIY: Bind en fin krans med torkade blommor

(1:08)

Alla som längtar efter att leva ett hållbarare liv vet hur svårt det kan vara att veta var man ska börja. Därför bad vi Feminas bloggare Cecilia Blankens att guida till 5 saker som gör det enklare att leva lite klimatsmartare.

Skippa bilen under milen

Visste du att de allra flesta bilresor vi gör är kortare än 5 kilometer? Och har du som regel att skippa bilen när du ska under milen – så kan du räkna med att minska ditt bilåkande med hela 83 %. Tänk vad mycket vi skulle dra ner på utsläppen om alla gjorde så? Och tänk vad mycket vardagsmotion som skulle smygas in i livet per automatik? Jag tänker att det här är en så väldigt lätt deal att göra med sig själv – alla korta sträckor är det helt enkelt förbjudet att ta bilen (ja hällregn, barnskockar som ska hämtas måste man naturligtvis göra undantag för).

Feminas bloggare Cecilia Blankens ger klimatsmarta tips

Försöka att lämna bilen hemma och ta cykeln i stället!

Cecilia Blankens

Laga, fixa och reparera

Eller ja, egentligen kan jag inte alls själv. Men det fina är att det finns så många andra som kan! Laga, fixa och reparera menar jag. Kanske har din hund gnagt på ärmen på din skinnjacka (ja, det hände mig buhu) – kanske ärvde du en gammal soffa från mormor som är fin men lite daterad i sin klädsel. Du kanske fyndade en bättre bedagad cykel på Blocket, eller så har en glasruta i kaminen spruckit? Ofta är det väldigt mycket billigare att reparera eller göra om något gammalt i stället för att köpa nytt – och dessutom anställer du kompetent arbetskraft och småföretagare för att göra jobbet, och gynnar den lokala ekonomin – sån jäkla trippel-win – mindre nykonsumtion, mindre spenderade pengar för dig, och lokal kunskap som får ruljangs. Hett tips! Ska du klä om möbler kan du ha tur och fynda otroliga tyger på Tradera eller Blocket!

Om du inte kan sy själv, lämna in dina kläder för lagning. Mycket bättre än att slänga och köpa nytt.

Shutterstock/TT

Gör ditt eget porslin

Jag gillar att variera porslin efter säsong – det är fint när färger och former får följa med de växlande årstiderna. Och det är kul att leta porslin på loppisar. Chansen att du springer på en komplett servis är dock oftast liten – så jag har börjat jobba efter olika färgskalor i stället. Jag har enfärgade tallrikar från allt från Ikea till Höganäs och några handgjorda italienska i olika nyanser mellan blått och grönt – så underbart fint att duka med på våren. Nu är jag på jakt efter beige, brunt och grått porslin som ska få gå över höstsäsongen. Det tar tid att leta, hitta och få till det här – och det är lite det jag gillar. Den långsamma processen blir som en väldigt kravlös och mysig hobby.

Anja och Filippa bygger sitt drömhus - fokus på klimatsmarta lösningar i nya serien

Feminas bloggare Cecilia Blanken ger hållbara tips

Sätt ihop din egen servis av loppisfynd!

Cecilia Blankens

Hållbara julklappar

Gröna Lund på kvällen

Ett säsongskort till en nöjespark, som Gröna Lund, är en uppskattad julklapp.

Fredrik Söder

Förra året hade jag en idé om att bara köpa begagnat i julklapp till familjen. Jag lyckades inte till 100 % – men bra nära var jag. I år ska det kanske gå? Jag älskar julen och att ge och få presenter – men de där bergen av julklappar känns rätt vulgära i tider som dessa? I år får det bli säsongskort till någon nöjespark till barnen, kanske lite nyagamla kläder från Plick, Tradera eller Vestiaire – och till mamma och systrar tänker jag leta fint porslin på auktionssajterna, till min man Per kanske en biljett till någon konsert? Det går förstås inte att spontanköpa julklappar dagen innan om du ska handla hållbart – utan det kräver lite planering – men är inte det å andra sidan bara ganska skönt? Att leta auktionsfynd är väl en perfekt sysselsättning i mörka november, och skönt att vara färdig och slippa stressen just innan jul!

Ny studie: Det önskar sig flest i julklapp

Bli medlem i Naturskyddsföreningen

Klimathotet är komplext och kan kännas skrämmande – att inte stoppa huvudet i sanden, utan läsa på och lära sig och göra aktiva förändringar har varit ett sätt för mig att vända rädsla mot en känsla av handlingskraft. Sedan ett par år tillbaka är jag medlem i Naturskyddsföreningen.

Stötta arbetet för klimatet genom att bli medlem i Naturskyddsföreningen.

Shutterstock/TT

Naturskyddsföreningen har funnits sedan 1909 och har under dessa dryga hundra år varit en oerhört kraftig röst och påverkansfaktor i skyddet av djur, natur, vatten och miljö. Som medlem stöttar jag deras arbete som just nu är kanske viktigare än någonsin, samt får massor av viktig och bra information (allt från sammanfattningar av forskarrapporter till tips på var och hur jag bäst plockar kantareller) dessutom får jag min absoluta favorittidning (bara snäppet över Femina förstås!) Sveriges Natur hem i brevlådan på köpet!

Mer läsning

Femina