Trendar: InredningMat och dryckResor

Christy Turlington: "Organisationen förändrar livet för en halv miljon födande kvinnor om året"

22 dec, 2017
AvIda Gustafsson
En bra bit in på 2000-talet dör fortfarande kvinnor på grund av något som borde vara det mest naturliga i världen. De föder barn. Skillnaden mellan liv och död handlar om geografi och resurser – något forna supermodellen Christy Turlington valt att inte acceptera.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

CHRISTY TURLINGTON

ÅLDER: 48 år.
GÖR: Grundat och driver organisationen Every Mother Counts, vars syfte är att göra graviditet och förlossning tryggare för alla kvinnor i världen. Fotomodell sedan 14 års ålder.
BOR: I New York.
FAMILJ: Maken Edward Burns, skådespelare, och barnen Grace och Finn.

VARANNAN MINUT dör en kvinna i världen i komplikationer kring sin graviditet eller förlossning. Det betyder att minst två blivande mammor dör under den korta stund det tar dig att läsa den här texten.

Gör vi om det till årliga siffror så är det strax över 300 000. Merparten av dem lever i utvecklingsländerna, mammor som aldrig får uppleva doften från sin nyfödda bebis, inte hålla om sitt barn, inte amma det, inte se det växa upp. Ingenting.

De allra flesta hade inte behövt förlora sina liv. Om de bara hade haft tillgång till bättre kommunikation och utbildad sjukvårdspersonal, som i sin tur haft grundläggande utrustning, så skulle upp till 98 procent av dem överleva.

Annons

Tanken svindlar, eller hur?

SVENSK FÖRLOSSNINGSSJUKVÅRD befinner sig visserligen i kris, men svenska blivande mammor behöver inte undra om de ska få fatt i en telefon när värkarna sätter igång. Om de ska orka promenera en halvmil mitt i mörkaste natten till närmaste lilla sjukvårdsanläggning eller om det finns utbildad hjälp att få när de väl kommit fram.

Moderskap är systerskap

Så är verkligheten i många andra länder där avsaknaden av elektricitet, sterila verktyg, läkare, specialutrustning, pengar till transport till ett större sjukhus – allt möjligt som vi tar för givet – leder till att antingen kvinnan, bebisen eller båda dör.

– Jag förstod hur lyckligt lottad jag var efter min första förlossning och sedan dess har jag varit jagad av insikten om hur många kvinnor som inte är det. Och jag känner att jag måste försöka göra något.

Orden är Christy Turlington Burns, grundare av organisationen Every Mother Counts, som förändrar livet för en halv miljon födande kvinnor om året.

Annons

När jag springer tänker jag på alla kvinnor som har långa distanser att gå när de ska föda barn

CHRISTY känner vi som supermodellen från slutet av 1980-talet och det tidiga 1990-talet, hon som tillsammans med Naomi Campbell och Linda Evangelista tillhörde de absolut största i modellbranschen. 48-åriga Christy har lagt den tiden bakom sig, men hon samarbetar fortfarande med Calvin Klein som ansiktet utåt för doftserien Eternity. I en ny omtalad kampanj för Eternity Intense kan man till exempel se henne tillsammans med skådespelarmaken Edward Burns.

NÄR PARETS DOTTER Grace föddes för 14 år sedan drabbades Christy av en svår, men tämligen vanlig, komplikation. Moderkakan lossnade inte och hon började blöda kraftigt. Med tanke på att hon befann sig på ett modernt västerländskt sjukhus där akutläkaren stod redo en våning ner så var hon aldrig i någon egentlig fara, men händelsen satte ändå djupa spår.

Varför överlevde hon, medan mängder med andra kvinnor i världen får betala med sina liv för exakt samma sak?

Annons

– Moderskap är systerskap, det förenar kvinnor och flickor världen över. Vi måste alla ha rätten att överleva och blomstra i den förmågan, säger hon i en intervju för ABC News.

UNDER SIN ANDRA graviditet, med sonen Finn, reste Christy på en resa för välgörenhetsorganisationen Care till sin mammas hemland El Salvador. Där såg hon med egna ögon hur dålig den pre- och postnatala mödravården var och även bristen på basprodukter som rent vatten.

– Det blev triggerpunkten för mig. Vad hade hänt om jag fötts där i stället, i El Salvador? Det är en total slump var vi människor hamnar och vilken möjligheten är för överlevnad, konstaterar hon.

Efteråt valde Christy att ta en universitetsexamen i folkhälsa och hon producerade dessutom dokumentären No Woman No Cry, där hon och ett kamerateam följer fyra gravida kvinnor i olika delar av världen: Bangladesh, Tanzania, Guatemala och USA. Berättelserna fick stort genomslag och visade med brännande klarhet hur stora hälsoriskerna kring att bli med barn är för miljoner flickor och kvinnor runt om i världen.

Annons

I Indien dör 45 000 kvinnor varje år i sviterna av komplicerade graviditeter och förlossningar

2010 GRUNDADE Christy Every Mother Counts för att konkret hjälpa, förändra och förbättra situationen, och i dag har hon omkring 20 anställda och många fler ideella ambassadörer. I de fall där kommunikationen ställer till det arbetar organisationen med att tillhandahålla mobilteknik i olika former. Man anställer lokala sjukvårdare som kommer närmare patienter ute på landsbygden, delar ut gratis färdkuponger till de bussförbindelser som faktiskt finns, bygger mödravårdsmottagningar närmare sjukhusen och utvecklar billiga transportmöjligheter som ”cykelambulans” och motorcyklar med sidovagn.

I norra Tanzania, till exempel, har speciella väskor med portabel elektricitet skänkts till 50 sjukvårdscenter på landsbygden. Personal har utbildats i att kunna rädda mammor som får invärtes blödningar efter förlossningen och patienterna själva får veta hur de ska ta hand om sig under och efter graviditeten.

Försäljningen av olika varor på hemsidan ger intäkter till organsationens arbete.

FLER KONKRETA EXEMPEL är Haiti där Every Mother Counts bidragit med mobila barnmorskor (eftersom närmare 75 procent av alla haitiska kvinnor föder hemma) och akutambulanser för transport till sjukhus. Och i Indien, där horribla 45 000 kvinnor dör varje år i sviterna av komplicerade graviditeter och förlossningar, görs också ett stort arbete. Landet står för de högsta siffrorna i världen, ofta på grund av historisk diskriminering av kvinnor, stor fattigdom i de lägre samhällsskikten (kasterna) och isolerade stambefolkningar.

Annons

– I krigsdrabbade områden, som till exempel Syrien, och på platser där det sker stora naturkatastrofer drabbas gravida extra hårt. Då försvinner ofta infrastrukturen kring mödrasjukvård helt och hållet. Vi har startat en fond speciellt för dessa kvinnor, där vi samarbetar med andra organisationer som redan har lång erfarenhet av att vara på plats, skriver Christy på everymothercounts.org.

CHRISTY TURLINGTON är en rutinerad löpare, hon har sex maraton och tio halvmaraton i ryggen. Många av loppen anordnar hon i välgörenhetens namn.

– När jag springer tänker jag på alla kvinnor som har långa distanser att gå när de ska föda barn. Det är något som jag försöker förmedla till andra deltagare och till publiken. Även om man är en professionell distanslöpare så är det så många faktorer som spelar in vid ett lopp. Vädret, hur du sovit, vad du ätit och hur kroppen mår. Varje lopp är unikt och du vet aldrig hur det ska gå. Uppbackning och teamwork är därför enormt viktigt. När du når mållinjen fylls du av så mycket eufori och tacksamhet och lättnad – samma känslor som de flesta kvinnor får när de får sitt lilla friska barn på bröstet. Man känner sig som en krigare, som om man klarar av precis vad som helst, säger hon till brittiska Vogue.

Annons

– Jag bryr mig inte om ålder eller att mitt ansikte förändras … jag har fött barn och sprungit maraton. Inget kan fysiskt jämföras med det. Mitt syfte med livet och mina prioriteringar i hur jag lever det blir tydligare för varje år som går.

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO IBL

Källor: everymothercounts.org, amerikanska ELLEHarpers Bazaar, ABC News, brittiska Vogue

Läs fler artiklar ur vår serie om kvinnor som förändrar världen här:

Så vill DJ:n Varnika Kundu förändra kvinnosynen i Indien

J K Rowling: Vi behöver inte magi för att förändra världen

Gunhild Stordalen: Vad vi äter är den viktigaste frågan för vår framtid 

Bildjournalisten Eman Mohammed: ”Jag kan komma nära en värld som männen inte har tillgång till”

Chimamanda Ngozi Adichie: Feminismen är en del av de mänskliga rättigheterna

Fotografen Angélica Dass: Vi måste jobba hårt – diskriminering försvinner inte av sig självt

Parterapeuten Esther Perel: Så kan du hålla lusten levande i din relation

Maria Strømme: Nanoteknik kan bli vår räddning

Advokaten Polly Higgins: Hur kan det inte vara kriminellt att massförstöra jorden?

Kelly McGonigal: Så blir du vän med din stress

Sheryl WuDunn: ”Studier ger hopp och en tro på framtiden”

 

Annons