De senaste dagarna har det från flera håll kommit krav på att regeringen borde ta bort karensavdraget (tidigare kallat karensdag) till följd av coronaviruset, covid-19. Detta för att minska risken för att sjuka personer går till jobbet.

Vissa företag har till och med själva tagit beslutet att ta bort karensdagen och stå för kostnaden, bland annat mediekoncernen Schibsted, som tidigare i veckan meddelade att man väljer att betala sjuklön till alla anställda från och med första dagen hemma.

Regeringen tar bort karensdag på grund av Corona

Men i dag kom alltså beskedet som många väntat på. Regeringen meddelade att man i en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommit fram till att slopa karensavdraget.

Beslutet gäller från och med i dag och gäller i en och en halv månad framåt – något som kan komma att förlängas.

Finansminister Magdalena Andersson Socialdemokraterna

Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: Anders Wiklund / TT

Så här säger finansminister Magdalena Andersson om beslutet.

– Vi star bort karensdagen för att stoppa smittsspridningen. Det betyder att staten tar alla extrakostnader kopplade till coronaviruset.

Vad innebär slopad karensdag?

Förhoppningen är att minska spridningen av Corona i det svenska samhället.

– Vi hoppas att människor som är sjuka stannar hemma från jobbet. Sedan är det viktigt att de som är friska går till jobbet, samhället behöver arbetskraft, inte minst vård och hemtjänst, säger Magdalena Andersson.

Vad innebär då egentligen en slopad karensdag? Karensavdraget (karensdag) innebär vanligtvis att den som är sjuk inte får någon ersättning under den första sjukdagen. Men med det nya beslutet kommer man alltså inte att förlora pengar om man är hemma. Från och med nu utgår helt enkelt ersättning redan under den första sjukdagen.

Beskedet kommer kosta staten cirka en miljard kronor per månad, enligt Magdalena Andersson.

Foto: TT

LÄS MER:

Agnes Wold: ALLA måste ta ansvar för att stoppa coronasmittan

Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Mest läst