Den 8 maj fyller Dagny Carlsson 106 år och i en intervju med Året Runt berättar hon om firandet och hur det är att vara Sveriges mest kända pensionär. På själva födelsedagen är hon hemma i fyrarummaren utan några särskilda planer.

– Men veckan efter ska vi fira ordentligt i Ungern. Jag och mina syskonbarn åker till Budapest, och jag får resan i födelsedagspresent. Jag älskar Budapest med floden Donau och allt, säger Dagny Carlsson.

Läs även: Dagny, 105, visar att ålder inte är ett hinder – hon är tidernas äldsta sommarpratare!

Sällskapet ska bo på samma hotell som Dagny Carlsson besökte för ett par år sedan – när hon var 104 år.

– Jag var där första gången med min systerdotter och hennes man, och hotellvärden blev så imponerad av mig och mina 104 år som jag var då. Så han har bjudit oss på gratis hotell och frukost även i Budapest, säger hon till Året Runt.

Att hon blivit så gammal säger hon beror på att hon håller igång, om vädret tillåter tar hon en 40 minuter lång promenad varje dag, hon tycker att det är viktigt att hänga med och läser tidningen och tittar på nyheterna, löser korsord och läser böcker.

– Sedan har jag levt sunt vad gäller dryckenskap. Jag har tagit mig ett glas vin ibland, men inte mer. Och rökt har jag aldrig gjort, säger hon till tidningen.

Läs även: Dagny om kärleken: ”Någon ersättare har jag aldrig kunnat tänka mig”

Hon föddes samma år som Titanic förliste, 1912 och har upplevt två världskrig, människans första steg på månen och tillkomsten av internet. Det senare började hon intressera sig för vid 100 års ålder då hon beslöt sig för att börja blogga eftersom hon hade läst att Carl Bildt gjorde det.

Och det var också då livet tog fart på nytt för Dagny, sedan hon började blogga hunnit med massor, hon har gett ut en bok, varit med i Skavlan och varit tidernas äldsta sommarpratare. Dessutom var hon nyligen inbjuden till kungen och drottningen som var nyfikna på den rikskända Dagny Carlsson.

– Att bli uppmärksammad som jag har blivit är riktigt trevligt, kan jag tala om för dig. För i annat fall skulle jag bara sitta här och mögla. Nu är jag med om allt möjligt roligt och piggnar till lite, säger hon till Året Runt.

Läs hela intervjun med Dagny i Året Runt här.

Läs även:
Dagny Carlsson om #metoo: Värre nu än på min tid

Dagny Carlssons revansch: ”Jag kände mig alltid mindervärdig”

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: