Dagny Carlsson, 105, har ett långt liv att berätta om. Det handlar både om armod, svåra livsval och en högst oväntad status som ”kändis” på ålderns höst som världens äldsta bloggare.

– Det tror man ju inte att damer i min ålder håller på med, säger Dagny Carlsson i programmet.

– Nu har jag miljoner läsare. Det är jag faktiskt rätt så stolt över.

Hon beskriver att uppmärksamheten efter bloggandet till viss del är en revansch för en barndom och ungdom som inte var som hon hade velat.

– Jag hade ju velat studera och bli något, som man sade på den tiden.

Mormor kramade

Men i Dagny Carlssons fall handlade det om att hjälpa till och försörja familjen istället för att plugga. Pappan dog när Dagny var 17 år och på den tiden fanns det inga sociala skyddsnät som kunde hjälpa familjen.

Dagny Carlsson beskriver också att självförtroendet var lågt. Att hon som ung upplevde att folk skrattade åt henne. Det dåliga självförtroendet späddes på av mamman som reserverade beröm och kramar för Dagnys syster.

– Jag kände mig alltid mindervärdig, säger Dagny Carlsson i sitt Sommar i P1.

Men om mamman höll inne med kramarna var Dagnys mormor desto generösare. Här fick den unga flickan kramar och stöd.

Men någon utbildning blev det inte förrän senare. Istället fick Dagny söka jobb som sömmerska på en skjortfabrik.

– Och jag som hatade att sy. Men mina syskon måste ha ju mat och kläder. Det mesta av lönen gick till hushållet.

Rymde från maken

Dagny Carlsson berättar också om sitt första äktenskap som ett dåligt minne. Maken var alkoholiserad och fruktansvärt svartsjuk. En gång när Dagny skulle på fest med sina kollegor låste han in henne i garderoben, ett mörkt minne som skaver hos henne än i dag.

Hon fick till slut nog av äktenskapet.

Med hjälp av sina väninnor rymde hon från deras gemensamma hem. Hon flyttade till Stockholm, läste kurser på Hermods och fick ett jobb som arbetsledare på konfektionsfabrik.

Fann kärleken i Stockholm

Så småningom träffade hon också en ny man som hon beskriver med kärlek. En snickare från Småland som behandlade henne väl.

– En del i min familj var lite snobbiga och tyckte inte att han hade tillräckligt hög status men jag tyckte att han hade hög själslig status, säger Dagny Carlsson om sin stora kärlek.

De fick ett långt lyckligt äktenskap. I sitt sommarprogram berättar hon också om tiden när maken Harry insjuknade i cancer och dog.  Då trodde Dagny att hon snart skulle följa efter och började förbereda sig för hädanfärden.

Men ödet ville annorlunda och Dagny Carlsson insåg att hon skulle vara kvar ännu ett tag. Hon var över 90 när hon ärvde en dator av en brorson och började skriva. Nu är hon, som hon konstaterade i början av programmet, världens äldsta kändis.

– När jag inte var död var jag tvungen att börja leva.

Läs mer om Dagny Carlsson: 
Dagny, 105, visar att ålder inte är ett hinder – hon är tidernas äldsta sommarpratare!

Bloggaren Dagny, 104, förverkligar sin dröm – debuterar som författare

Dagny, 104, om kärleken: ”Någon ersättare har jag aldrig kunnat tänka mig”

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]