Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför är det så viktigt att våga drömma – i stort och smått!

21 mar, 2019 
AvFemina
våga följa dina drömmar
Någon skulle vilja segla jorden runt, en annan starta eget. Men en del av oss har svårt för att tänka stort. Läs om varför du bör bejaka drömmarna – de gör dig gott.
Annons

Föreställ dig hur du öppnar din egen butik tillsammans med din bästa väninna, där ni säljer kläder som ni har designat. Ett galleri är en del av projektet, och kunderna ska väl kunna köpa stans bästa kaffe? Ekologiskt. Dessutom kan ni kanske arrangera föredrag i lokalen. Och självklart ska ni ha en webbshop, en röd sammetssoffa i hörnet och massor av färska blommor… Nej, stopp! Hur ska det gå med pengar, tid, kunder – bara för att nämna några av utmaningarna.

Ja, det är lätt att släcka en dröm som just börjat glöda. Och kanske känner du igen dig i det där med att bromsa dig själv från att tänka stort – eller helt enkelt inte sväva ut över huvud taget. Vad beror det på att många har svårt för att ge sig hän åt drömmen?

– Det hänger ofta samman med rädsla – till exempel rädsla för att sitta med skammen om drömmarna inte lyckas. Därför känns det tryggare att låta bli att drömma, eller åtminstone hålla tankarna för sig själv så att man slipper behöva stå till svars inför någon om man misslyckas, menar psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt.

Annons

Hon berättar att många hon möter som har svårt för att tänka utanför de invanda ramarna även har svårt för att känna efter vad de egentligen vill, vilka som är deras behov, och att våga gå efter det.

– Att gå in i en dröm för ju ofta med sig något annorlunda, något vi inte har vågat förut. Och då kan vi inte luta oss mot våra erfarenheter och den trygghet som ligger i dem. Drömmar – oavsett hur stora eller små de är – kan verka ångestframkallande på några av oss, säger hon.

Föräldrar är viktiga förebilder

Men det är också andra faktorer som spelar in. Barndomen, till exempel. Det kan ha stor betydelse om våra föräldrar har hejat på oss när vi har gasat runt med trehjulingen på gården eller om de ständigt har ropat ”Se upp nu så att du inte ramlar!”

– Som barn är vi mer villiga att prova något vilt och kasta oss ut på djupt vatten. Och som vuxna vågar vi i långt högre grad haka på fler saker om vi haft föräldrar vid sidlinjen som sagt: ”The sky is the limit” i stället för ”Näää, är det där en så bra idé?” menar Maria Holkenfeldt Bahrendt. För uppmuntran ger barn en tilltro till sin kapacitet och en tro på att visioner är möjliga att infria.

Annons

– Om du inte har haft förebilder i dina föräldrar kräver det stort mod att satsa på, eller överhuvudtaget att släppa fram, den vuxna drömmen. Föräldrar kan automatiskt, men kanske omedvetet, ha hindrat dig från att fantisera, vilket naturligtvis också påverkar dig som vuxen. När drömmen om att bli rockstjärna bemöts av ”Vore det inte bättre att bli sjuksköterska?” är det lite av en drömdödare.

Ibland handlar det om missriktade försök att skydda barn så att de inte ska möta för stora besvikelser. Men är det något som bedövar drömmarna så är det ju att vara överdrivet fokuserad på om de är realistiska, menar Maria Holkenfeldt Bahrendt. Något många kvinnor är bra på: ”Kan vi verkligen göra så?” ”Har vi råd?”

– Kvinnor går ofta direkt till omsorgsbiten och säger ”Men hur ska du klara dig?” Genom generationer har vi fått lära oss att uppskatta det vi har – för att man inte vet vad man får. Och den inställningen finns det förvisso också behov av. En del saker låter sig göras, andra inte.

dröm stort
Att våga tro, är inte det den bästa känslan?

Män är benägna att drömma större

Med det sagt ligger mycket också inbyggt i vår kultur, menar Maria Holkenfeldt Bahrendt. Män har alltid haft möjligheter, det har inte kvinnor. Därför är män benägna att drömma större. Och den åsikten delar könssociologen Cecilie Nørgaard, som menar att vårt sätt att uppfostra pojkar och flickor påverkar identitetsbildningen och de val vi gör i livet.

Annons

– De flesta kvinnor åtar sig fortfarande merparten av det som har med hem och barn att göra. Och det handlar varken om hormoner eller kön, utan om strukturer. Det kan nog också ta udden av de största drömmarna, energin räcker inte ens dit, säger Cecilie Nørgaard.

Hon säger samtidigt att förhållandena är under förändring och nämner att då Helle Thorning blev statsminister i Danmark var det plötsligt ett hav av små flickor som ville bli statsministrar när de blev stora. Det betyder så mycket att hitta förebilder som både barn och vuxna kan spegla sig i.

– Både individer och samhällen går miste om stor potential när möjligheter och talang placeras i könsroller. Så låt oss komma ihåg att medvetandegöra och nyansera begränsande könsnormer och uppmuntra barn och unga till att drömma stort – oavsett vad stort betyder för dem. Om du har en dröm, men upplever att du hämmas, så tänk igenom om det handlar om stereotypa fördomar för att du är kvinna.

Annons

Också psykoterapeut Maria Holkenfeldt Bahrendt menar att det är viktigt att komma ihåg att släppa fram fantasin. Och det första steget är att fråga sig själv: ”Vad är det värsta som kan hända?”

– Man kan dessutom hålla fast vid sina drömmar utan att de nödvändigtvis måste uppfyllas här och nu.

Varför är det viktigt att drömma?

Drömmar är det som kan ta oss igenom tuffa perioder och kriser som vi alla någon gång möter. För någon kan det handla om det vardagliga i ett glas vin på fredagskvällen eller att springa den där rundan man älskar när resten av familjen har kommit till ro. Men det kan också handla om att säga upp sig från det tråkiga jobbet och resa jorden runt med man och tre barn, eller öppna det lilla hotellet på en söderhavsö. Det som är smått för någon, kan vara stort för någon annan. Det viktiga är att vi tillåter oss själv att drömma – i alla storlekar.

Testa din dröm

Ska jag, eller ska jag inte? Om du gärna vill gå vidare med din dröm och ta reda på om den kan bära eller brista, kan du ställa dig själv de här sju frågorna. De är utarbetade av den amerikanska författaren John C. Maxwell som har skrivit boken Put Your Dream to the Test om hur man testar om drömmen är realistisk att genomföra.

Annons

1. Är min dröm verkligen min?

Detta handlar om att ta ägarskap.
2. Är min dröm tydlig för mig?

Ju tydligare du kan se drömmen framför dig, desto mer verklig kommer den att kännas och desto mer benägen kommer du vara att ta första steget mot målet.
3. Har jag egen kontroll över om drömmen kan lyckas, eller är jag beroende av yttre faktorer?

Här kan du värdera om drömmen är realistisk, eller om du är beroende av saker eller personer som du inte kan styra över.
4. Vill jag kämpa för min dröm?

Här tittar du på om du har tillräcklig passion för att satsa.
5. Har jag en strategi för att uppnå min dröm?

Om du inte kan se vägen till målet framför dig så kan du vara rätt säker på att inget kommer att hända.
6. Har jag invigt de jag kan ha nytta av?

Det är viktigt att ha folk omkring dig som både kan inspirera dig, hjälpa dig och vara ärliga mot dig om du ska lyckas.
7. Är jag villig att betala priset för min dröm?

Både när det gäller, tid, energi och resurser.

 

Läs även:

 

AV THORA BRUUN MAKITA

BEARBETNING NADJA JÖNSSON

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Annons