1:18

Efter reklamen: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

(1:18)

Slå på ljud

De allra flesta har både en och flera klädvårdsrullar hemma – rullar med klistrigt papper på en plastpinne som fungerar utmärkt till att ta bort ludd, smuts och djurhår från kläderna.

Men nu när det är sommar i Sverige kan det klassiska hushållsföremålet få helt nya användningsområden utomhus. I stället för att lämna rullarna i hallgarderoben så är det en smart idé att plocka med dem i campingpackningen, picknickkorgen och strandväskan.

Malin Berghagen akut till sjukhus efter plötsliga kollapsen

Anledningen: fästingar. Sommarmånaderna är underbara och bjuder in till långa dagar och kvällar ute i skog och mark – många av oss åker på campingtur, tar promenader ute i det gröna eller badar på klippor och stränder. Men det man helst inte tänker på är att vi inte är ensamma ute i naturen, vi har tyvärr sällskap av små krypande fästingar som vill suga blod från människor och djur.

Så stoppar du fästingar med klädvårdsrullar

Klädvårdsrullar är ett ypperligt föremål att ta bort krypande fästingar med, både på dina husdjur och på dig själv. Fästingar kan vara svåra att upptäcka, och tar ofta sin lilla tid på sig och kryper runt innan de hittar ett ställe att bita sig fast i. Det är under denna period som klädvårdsrullarna kommer in som en riddare på vit häst och räddar oss från fästingbett.

Genom att rolla kläderna och husdjurens päls kan du få fatt i fästingar du inte ens visste fanns. De små insekterna fastnar på det klistriga pappret och går sedan lätt att slänga bort.

TV4-profilen Henrik Alsterdal till sjukhus efter huggormsbett

Du kan så klart vänta med att rolla dig tills du kommer hem, men vill du vara säkrare på att slippa bett är det bra att ta med sig en rulle ut på dina utflykter!

Källa: Newsner.