1:36

Efter reklamen: Kända par med stor åldersskillnad

(1:36)

Att det skiljer många år mellan parterna i en relation ses inte alltid med blida ögon av omvärlden. Samhällets normer gör att många höjer på ögonbrynen när de får höra om sådana förhållanden.

Lär dig de 5 olika förlåtspråken och bli sams snabbare

Men faktum är att det finns en rad faktorer som gör parrelationer med stor åldersskillnad väldigt framgångsrika. Sajten Bright Side har gått igenom forskning på området och listar en rad orsaker till varför det funkar så bra.

Det är 17 år mellan Amal och George Clooney.

TheImageDirect.com/TT

De olika åldrarna passar varandras prioriteringar

Till exempel kan det vara en yngre kvinna som vill ha barn och söker en mognad och stabilitet som är svår att hitta hos jämngamla – samtidigt som en äldre man som vill ha barn vill träffa någon som är fertil.

Den äldre förstår vad den yngre partnern behöver

Att leva tillsammans med en äldre person kan innebära att man får mer utrymme för sina egna intressen. Det finns ofta en större förståelse för att man vill ägna tid åt vissa hobbys och intressen.

Heidi Klum är 16 år äldre än pojkvännen Tom Kaulitz.

BESC

Förhållandet innehåller både visdom och energi

Olika åldrar leder till olika perspektiv som gör att man kan komplettera varandra på ett annat sätt. En äldre person kan bidra med mognad och vishet men en yngre kan bidra med energi och spontanitet. De blir en win-win där båda parter stimuleras.

12 tecken på att din partner tar dig för given

Åldersskillnaden skapar ett spännande utbyte

Vid en stor åldersskillnad kan parterna ha vuxit upp i helt olika tider och under olika förutsättningar. Man har helt olika kunskaper och erfarenheter från livet som man kan dela med sig av till varandra.

Michael Douglas är 25 år äldre än hustrun Catherine Zeta-Jones.

ROBYN BECK

Förhållandet utvecklas snabbare

En relation med stor åldersskillnad går ofta snabbare framåt än en relation mellan två yngre personer. Eftersom det är ett slags "kamp mot klockan" går det ofta fortare att bilda familj och annat än om båda parter väntar på att förverkliga sig själva.

Det skiljer 15 år mellan Ellen DeGeneres och Portia de Rossi.

Javier Rojas

De kämpar mer för sin relation

Eftersom det trots allt finns ett visst stigma kring stora åldersskillnader möter par tidigt hinder i sin relation. Det gör ofta att man bygger en ännu mer stabil grund som sedan kan bli ännu starkare.

Mer läsning

Femina