Det är i alla fall en av slutsatserna av en studie som har genomförts vid Cornell University av psykologiprofessorn Thomas Gilovich och filosofie doktorn Amit Kumar.

Forskarduon, som har studerat liknande frågor, har tidigare kunnat visa att människor tenderar att bli lyckligare av att göra saker istället för att köpa saker. En anledning till detta är att tillfredsställningen man får av upplevelser  varar längre än lyckan av att äga något.

Läs även: Boende, resor eller konsumtion? Det här sparar svenska kvinnor helst pengar till

Den sista studien visar också att människor i allmänhet blir mer tacksamma av att resa än genom att köpa saker.

– Tänk på hur du känner när du kommer hem från att ha köpt något nytt, du kanske säger: ”den här nya soffan är cool”, men du är mindre benägen att säga: ”jag är så tacksam för den här hyllan ”. Men när du kommer hem från en semester så kommer du sannolikt att säga: ”jag känner mig så lycklig över att jag kunde åka”, förklarar Thomas Gilovich och fortsätter:

– Människor säger positiva saker om de saker de köpt, men de brukar inte uttrycka tacksamhet för dem – eller så uttrycker de det inte så ofta som de gör för en upplevelse.

Läs mer:7 skäl till att det är bra för hälsan att vara tacksam för det du har

Att vara tacksam har flera fördelar – både för dig själv och personer i din omgivning. Bland annat har forskare kunnat visa att tacksamhet kan kopplas till ett starkare immunförsvar, bättre sömn och ljusare syn på livet.

Forskare har även sett hur tacksamhet för upplevelser gentemot materiella köp påverkade vårt sociala beteende positivt.

De såg att en människa som ombads tänka på en upplevelse tenderade att vara mer generös mot andra än när samma person ombads att tänka på ett inköp som hen hade gjort. Vi blir alltså mer generösa mot våra medmänniskor genom att resa.

Källor: Vagabond & Cornell University 

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även: Här är de billigaste städerna för en weekendresa 

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: