Sveriges ärkebiskop brukar vara en av gästerna på Svenska Akademiens högtidssammankomst, men i år har Antje Jackelén valt att avstå från att delta, vilket Kulturnyheterna i SVT var först om att rapportera.

Högtidssammankomsten i Börssalen är inskriven i Akademiens regelverk och hålls årligen den 20 december då representanter från det offentliga Sverige och representanter från kulturlivet är inbjudna.

Men i år kommer inte ärkebiskopen att närvara. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver ärkebiskop Antje Jackelén att hon inte deltar:

”Både nationellt och internationellt är Akademiens symbolkraft stor. Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år.”

Ärkebiskopen skriver att hon hoppas att Svenska Akademien återigen blir en akademi ”som med snille och smak” blir en kraft för bildning och kultur.

Femina har sökt Svenska Akademien, men utan att ha fått något svar.

Krisen i Svenska Akademien utbröt hösten 2017 i samband med Dagens Nyheters artikel om en stor rad kvinnor som anklagade den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp och våldtäkt. Kulturprofilen, som är gift med en ledamot i Svenska Akademien, dömdes tidigare i år i tingsrätten för två våldtäkter till fängelse i två år, ett straff som sedan skärptes till 2,5 år i hovrätten. Vid sidan av denna rättsprocess har – kort förklarat – Akademien skjutit upp utnämningen av årets Nobelpris i litteratur samtidigt som flera ledamöter i Akademien avsagt sig sina uppdrag eller slutat att delta vid mötena efter interna stridigheter.

FOTO: TT

Läs även:
Uppropet efter Sara Danius avgång – i dag trendar #knytblusen!

Allt du behöver veta om krisen i Svenska Akademien

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: