Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbin
1:45

Efter reklamen: Så tillagar du säsongens grönsak - kålrabbin

(1:45)

Slå på ljud

Mattor är minst sagt ett av de svårare föremålen i hemmet att rengöra. Speciellt vackra persiska eller orientaliska mattor gjorda i ull kan vara extra knepiga.

Om du ska kemtvätta dem krävs det mycket jobb – du måste packa ihop dem, frakta iväg dem till kemtvätten och sedan vänta på att de ska bli klara. Dessutom kostar det en hel del pengar att få sina mattor rengjorda på kemtvätten.

Om du i stället ska tvätta dina mattor på egen hand är det vanligt att plocka fram tunga kemikalier för att få rent tygerna. Det är dock inget du behöver göra – det är nämligen mycket lättare att rengöra mattorna än du kanske tror. Allt du behöver är ett vitkålshuvud.

Klippet visar – vi har använt rivjärnet fel hela tiden

Så gör du för att rengöra matta med kål

Det är inte så konstigt som det kanske låter. Så här gör du för att få rent mattorna med den vanliga och billiga grönsaken. Börja med att skära upp kålhuvudet i två delar, och lägg sedan den platta sidan mot mattan. Sedan börjar du ”borsta” mattan med det halva kålhuvudet.

När du har borstat mattan kan du sedan ta fram din dammsugare för att dammsuga bort all smuts som du borstat upp med vitkålen, skriver Newsner. Kålens syrahalt gör också att mattans färger blir klarare igen.

Smarta funktionen i Swish som du antagligen missat

Kål är inte bara bra för att fräscha upp en matta – det kan också fungera bra mot fläckar. Om du spiller exempelvis vin på mattan kan du hälla kolsyrat vatten på fläcken och sedan placera ett kålhuvud ovanpå. Kålen hjälper då till att suga upp fläcken så att mattan blir som ny.