Under söndagen anordnades en demonstration för Black Lives Matter-rörelsen på Heden i Göteborg. Deltagarna uppmanades att hålla avstånd till varandra och följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Efter att nästan 3 000 personer dykt upp för att visa stöd stöd för svartas rättigheter bestämde sig polisen för att upplösa demonstrationen.

Kring 3000 personer samlades för Black lives matter-demonstration i Göteborg, Foto: Tommy Holl / TT

Under timmarna som följde utbröt oroligheter på vissa håll i centrala Göteborg. I ett klipp som har fått stor spridning på sociala medier kan man se hur en kille lyfter upp ett restaurangbord och försöker krossa ett skyltfönster på köpcentret Kompassen.

Plötsligt hindras han av en man klädd i vit tröja. Efter att killen har ställt ner bordet och sprungit iväg närmar sig en grupp ungdomar mot mannen, som då pratar med några av dem innan även rör sig bort från platsen.

Tusentals personer har i dag sett klippet och mannen i vit tröja har hyllats för sin insats.

I samband med att klippet spreds började även efterlysningarna att komma: Vem är egentligen mannen som bryter in på köpcentret?

Under måndagen var Göteborgs-Posten först med att publicera en intervju med den uppmärksammade mannen.

Han heter Murphy Alex, arbetar som personlig tränare och var en av de tusentals deltagarna på Black Lives Matter-demonstrationen.

Till tidningen säger Murphy Alex att han reagerade på reflex: Han såg något som han tyckte var fel och grep in utan att tänka efter.

– Jag tycker att det brukar funka att bara vara lugn och prata med dem. Vi är alla bara människor och jag förstår att man kan bli aggressiv och arg, men efter en stund lugnar man ner sig.

Mest läst