Vissa par mår bättre av att sova isär.
4 kvällsvanor som förbättrar din sömn
1:26

Efter reklamen: 4 kvällsvanor som förbättrar din sömn

(1:26)

Slå på ljud

Störs din nattsömn av att din partner snarkar högt, vänder sig för mycket i sängen eller snor täcket? Att leva med en person som man inte går ihop med helt sömnmässigt är inget ovanligt, och kan vara jobbigt både för den som får svårare att sova, och personen som ofrivilligt saboterar sin partners sömn.

Under coronapandemin är det dessutom ännu fler som har fått problem med sömnen, och en amerikansk studie visar att så många som 36 procent av den amerikanska befolkningen har svårare att sova på grund av stress och ångest över pandemin.

Nu är det allt fler par som väljer att ta ut ”sömnskilsmässa”, och alltså sluta sova tillsammans, fast de fortsätter leva ihop.

Wendy Troxel är författare och forskare i beteendevetenskap, och menar att åtminstone en tillfällig sömnskilsmässa kan vara en bra lösning för många par.

– När man har i åtanke den extra sällskapstiden vi har haft med vår familj under den förlängda tiden man är hemma, så kan att sova isär under covid, åtminstone tillfälligt, hjälpa en del par som känner sig utsvultna på egentid, säger hon till Huffington Post.

Så snuskiga är dina örngott – experternas lösning

Belslutet om att sova isär måsta man ta ihop

Hon menar dock att det inte är ett beslut man kan ta på egen hand – då kan det få motsatt effekt.

– Nyckeln är att ta beslutet som ett par och vara tydlig med att beslutet är till för att främja relationen, och att det inte är ett tecken på övergivande, säger Wendy Troxel.

Forskning visar att personer som är utvilade blir bättre på att kommunicera, gladare och mer empatiska – alla bra egenskaper hos en partner. Om man har ett extra rum med en extrasäng så ser Troxel ingen anledning till att inte försöka sig på en sömnskilsmässa.

– Det finns tillfällen då det strategiskt kan vara klokt för par att dela på sig och sova isär, så att åtminstone en person kan få sömn den verkligen behöver.

Svårt att sova? 4 kvällsvanor som leder till bättre sömn

Mest läst