I Århus, Danmark, växer Yahya Hassan upp – där ungdomsåren kantas av våld och kriminalitet. Tidigt i sitt liv börjar han skriva poesi och 2013 debuterar han, endast 18 år gammal, med sin första diktsamling, Yahya Hassan.

Debuten beskrivs som ett uppror mot hans föräldrar, deras generation och människor han anser vara religiösa hycklare. Diktsamlingen satte även igång en debatt i Danmark om integration och kritik mot islam – något som retade upp troende muslimer. Kritiker hyllade honom däremot till skyarna som den första poeten av sitt slag som vågade tala med sin egen röst. Många ansåg att det sedan tidigare inte fanns någon med hans bakgrund som gjort detta; eller så hade andra bara pratat över huvudet på killar som Yahya.

Levde under hot

Efter debuten stod Yahya Hassan med en fot i den litterära eliten med bland annat besök hos den danska drottningen – och med den andra i den kriminella värld han sprungit ur. Utanför finrummens väggar lurade en hotfull stämning och Yahya Hassan fick leva med livvakter.

Poeten Yahya Hassan

Poeten Yahya Hassan hyllades för sin första diktsamling och välkomnades in det litterära finrummet Foto: Jacob Ehrbahn/TT

Många trodde att den unge poetens första diktsamling skulle bli hans enda. Hotbilden mot honom var enorm. Den danske journalisten Martin Krasnik tog Yahya under sina vingar och lät diktaren bo hos honom och hans familj. Bara Yahya gick till bageriet i samma kvarter skrek människor efter honom, berättar Martin Krasnik för Sveriges Radio.

I stället för att kliva över med den andra foten in i finrummet halkade Yahya Hassan tillbaka in på den kriminella banan. 2016 skjuter Yahya en 17-åring i foten och döms till fängelse. Bara två år senare döms han återigen. För innehav av vapen, misshandel, överträdelse av besöksförbud till en gammal flickvän, skadegörelse. Listan var lång – hela 42 åtalspunkter. Han låstes in på rättspsykiatrisk vård.

Eliten som bär skygglappar

Ur allt detta producerar han ändå diktsamlingen Yayha Hassan 2, som kom ut i november 2019. Ännu en gång hyllas poeten för den nya samlingen. Men det drar igång en diskussion ifall den litterära eliten bar skygglappar då de höjde den kriminelle poeten till skyarna trots att han blivit dömd, trots att han behandlade kvinnor illa. Frågan tas upp ifall det går att skilja på verk och person.

Yahya Hassan högläser ur sin andra diktsamling.

I november 2019 kom Yahya Hassan ut med sin andra diktsamling. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/TT

Mindre än ett halvår efter att Yahya Hassans andra diktsamling kom ut hittade hans mamma honom död.

Foto: TT

Läs mer:

Folkkära författaren Kristina Lugn död – blev 71 år

Här är Greklands Tegnells – har blivit landets mest populära män

Mer läsning

Femina