Att säga fel namn till en familjemedlem är ett väldigt vanligt misstag – förmodligen har du gjort det själv ett otal gånger. Det namn du säger är dock inte vilket namn som helst, menar forskare vid Duke University i Durham, North Carolina. Till exempel kanske du inte råkar kalla din partner för en kollegas namn, men däremot kanske du råkar ropa på ditt husdjur när du egentligen vill ropa på din partner.

– Det är ett kognitivt misstag vi gör, och det avslöjar vilka personer vi anser finnas inom en viss grupp. Det är inte bara slumpmässigt, säger David Rubin, professor i psykologi och neurovetenskap, en av författarna till studien.

Läs även: 5 starka hälsofördelar med att ha husdjur

Enligt forskarna finns det en logisk förklaring till det. Teamet, som har studerat 1 700 personer, menar att människor placerar andra människor i olika mentala mappar i minnet, och innehållet i respektive mapp är ganska lätt att blanda ihop. Däremot är det sällan vi blandar ihop flera olika mappars innehåll i varandra.

I mappen ”min familj” finns alltså du och dina familjemedlemmar, inklusive ditt husdjur. I mappen ”jobb” finns kollegor, i mappen ”vänner” finns dina kompisar, och så vidare. Det är med andra ord därför du inte blandar ihop din familjs namn med dina kollegors.

Läs även: Därför är det bra för barn att växa upp med hund eller katt

Enligt studien var det vanligast att säga fel namn till sina syskon eller sina barn. Personerna i studien kallade också ofta familjemedlemmar för sina husdjurs namn, men intressant nog bara när husdjuret var en hund. Kattägare hade till exempel inte samma problem. Samantha Deffler, som ledde studien, säger att hon blev förvånad över resultatet.

– Jag har katter själv och jag älskar dem. Men vår studie tycks visa på det speciella bandet som människor och hundar har. Hundar svarar också oftare på sina namn än vad katter gör, så deras namn används oftare. Hundens namn tycks därför ingå mer i människors uppfattning om vilka som tillhör deras familj, säger hon.

Läs även: Därför ska du inte säga till barn att de är duktiga

Källa: Futurity Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Mest läst