Fler borde äta bröd – för både klimatets och hälsans skull. Det skriver Maria Sitell, dietist och talesperson för Brödinstitutet, Anna Richert, expert på matfrågor vid Världsnaturfonden WWF och Minna Hellman, ansvarig för hälsa vid Konsumentföreningen Stockholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs även Så håller du dig mätt på din sallad – 4 goda ingredienser

I debattartikeln tar de upp en opinionsundersökning som har utförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet. I den framkommer att kunskapen kring bröd och dess klimatpåverkan är liten i Sverige. Endast en av fyra anser bröd klimatsmart mat och var tredje svensk kommer minska sin konsumtion – för klimatet skull. Bara 11 procent väljer mer bröd.

– Allt bröd är klimatsmart. Oavsett om det rör sig om formfranska, fullkorn eller knäckebröd, säger Maria Sitell, dietist och talesperson för Brödinstitutet, till Expressen.

Hon menar att fördelarna är många. Bröd är närodlat och anpassat efter vårt klimat, kräver liten vattenåtgång och har liten mängd utsläpp. Dessutom är det rikt på näring och innehåller fullkorn. Hon tror att många väljer bort bröd på grund av en rädsla för kolhydrater.

– Det är absolut inte så att man går upp mer av kolhydrater än av proteiner och fett. Det handlar alltid om man äter mer än vad man gör av med. Problemet är att alltför många äter rätt stora mängder godis, söta drycker och rör sig för lite, säger hon till Expressen.

Läs även Ny studie: Vitt bröd är lika nyttigt som fullkorn

Många studier har visat fördelarna med att äta mat som innehåller fullkorn. Fullkornets långsamma kolhydrater håller en mätt länge och fullkorn kan även hjälpa en att hålla vikten alternativt att gå ner i vikt. Dessutom kan fullkorn bidra till ett bättre minne och minska risken för tarmcancer. Många fullkornsprodukter innehåller även andra nyttigheter som fibrer, magnesium och folat.

Jonatan Wranne, livscykelanalysspecialist vid Svenska miljöinstitutet, menar att vi borde blicka bakåt vad gäller våra matvanor – för miljöns skull.

– Man bör titta på hur svensken åt förr i tiden med mycket spannmål, baljväxter och rotfrukter, säger han till Expressen.

Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Mest läst