Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför snackar alla om Den stora hälsoresan och 16 weeks of hell

26 maj, 2020 
AvFemina
hälsoresan 16 weeks of hell
Programmet Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp, där deltagarna går igenom kost- och träningsutmaningen 16 weeks of hell, har både upprört och skapat diskussioner. Här är tre anledningar till att så många pratar om programmet just nu!
Annons

Sex svenska kändisar påbörjade utmaningen 16 weeks of hell i D-Plays program Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp. Nu har det gått 112 dagar och det verkar som att fem av dem fullföljde programmet. Komikerna Måns Möller och Özz Nûjen, polisen och första Robinson-vinnaren Martin Melin, samt programledarna Agneta Sjödin och Anders Öfvergård.

Martina Haag fick lämna programmet, vägrade väga sig

En deltagare klev av längs med vägen, något som senaste tiden har diskuterats i media. Det var författaren Martina Haag som vägrade väga sig och rapportera vikt samt beskriva för coachen, och grundaren av 16 weeks of hell, Tony Andersson hur hon tyckte att det kändes kontinuerligt under programmet.

Frågan om att väga sig kunde de inte komma överens om och Tony Andersson sa att han inte kunde ta ansvar för Martinas hälsa då han inte fick veta om hon åt tillräckligt mycket mat – som han skulle kunna veta om han hade koll på Martinas vikt. Martina Haag valde att fortsätta vägra väga sig, med invändningen att hon var med för att hon ville bli så stark som möjligt, och inte fokusera på vikt och kalorier. Det här ledde till slut till att Martina fick lämna programmet.

Annons

Snarare en extrem utmaning än en hälsoresa

Det här är alltså en av de saker som diskuteras kring programmet just nu. Så här såg ett inlägg på Martina Haags Instagramkonto ut i samband med att det kom fram att hon fick lämna programmet. Martina fick många positiva kommentarer när hon skrev att hon lämnat.

 

En annan sak som har diskuterats av många olika hälsoprofiler är vad 16 weeks of hell har med hälsa att göra. Programmet heter ju Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp. Men det handlar ju om en tuff kost- och träningsutmaning som är ganska extrem. Så att kalla det en hälsoresa kan kanske vara missvisande.

– Det vore ju givetvis enklare på alla sätt om det helt enkelt hette 16 weeks of hell, säger Tony Andersson och fortsätter:

– Men av olika anledningar så funkade det inte, och namnet i sig har jag inte varit inblandad i. Det ligger på Discoverys ansvar.

Deltagarna i programmet valdes ut av Discovery

Vad deltagarna hade fått veta innan de gav sig på utmaningen menar Tony också låg på Discoverys ansvar. Det kan förklara varför Martina Haags förväntningar inte stämde överens med Tony Anderssons.

Annons

På frågan om deltagarna visste vad de gav sig in på svarar han:

– Exakt vilken information deltagarna hade innan jag träffade dem på kick off:en vet jag inte eftersom jag inte var inblandad i rekryteringen. Spontant säger jag nej, de hade ingen aning om vad de gav sig in i, vilket jag tycker att man ser i de första programmen.

Simmerskan Emma Igelström har kört 16 weeks of hell

Någon som inte har varit med i tv-programmet Den stora hälsoresan men som också nyligen har gått igenom utmaningen 16 weeks of hell, på egen hand, är före detta simmaren Emma Igelström. Det var när hon ville komma i form efter att ha opererat bort en tumör i livmodern som hon valde att ta sig an utmaningen.

När Emma Igelström började lägga ut inlägg på Instagram om att hon var igång med utmaningen fick hon kommentarer om varför hon skulle göra det, om det verkligen var bra för henne och om det inte skulle trigga ätstörningar. Emma Igelström svarade halvvägs igenom programmet att:

Annons

”Jag har en SUPERKROPP. Den har klarat av att elitidrotta, föda barn, gå igenom sjukdomar, utföra galna äventyr och fixa vad jag vill i vardagen. Så kan vi bara släppa dömandet, hylla varandras kroppar och peppa varandra till våra drömmar och utmaningar oavsett vad de är?”

Hela inlägget på Emmas Instagram såg ut så här:

Emma Igelström: Jag har lärt mig vad som funkar och inte

Att namnet Den stora hälsoresan inte riktigt säger vad programmet går ut på verkar Emma Igelström dock hålla med om. Däremot förstår hon inte varför så många har så mycket åsikter – utan att ha provat på utmaningen själva. Efter att ha genomgått hela 16 weeks of hell-programmet skriver hon att:

”Jag har lärt mig så sjukt mycket om mig själv under den här tiden. Vad som funkar och vad som inte funkar. Jag tar russinen ur kakan, går vidare med dem och kommer fortsätta min väg. Min allra största vinst är att jag gått från att hata gymmet till att jag ÄLSKAR styrketräning nu.”

Annons

Måns Möller blev också en snackis – efter bilder på Instagram

En tredje anledning till att så många diskuterar hur hälsosamt 16 weeks of hell är har varit att man sett bilder på Måns Möller, där han ser ut att ha rasat en hel del i vikt. Det var efter att han lade ut följande inlägg som många kommenterade med att han borde börja äta mer och att han såg för smal ut:

Måns Möller har i senare inlägg svarat på kommentarerna med att han mår bra av träningen just nu och kommer att fortsätta göra det som känns bra för honom.

Tony Andersson påminner om att det är helt frivilligt att gå med på en utmaning som 16 weeks of hell och att det inte är en utmaning som passar någon med ätstörningar. Det är inte en grupp man vänder sig till.

– Alla som uttalar sig gör det utifrån ett allmänt tyckande om dieter i stort och inte vad jag/16 weeks of hell står för. Vi jobbar aktivt med att få deltagarna att inse att det går ut på att tillföra kroppen så mycket näring som möjligt i slutändan och att för lite mat/näring aldrig är okej.

Annons

Tony säger också att det finns deltagare som äter över 4 500 kcal, även i perioder där man deffar, alltså perioder då man fokuserar på att förlora fettmassa.

– Jag själv har aldrig vart i närheten av några ätstörningar och det är mitt förhållningssätt till mat vi försöker förmedla. Vi jobbar dessutom aldrig någonsin med att övertala folk att gå 16 weeks of hell, om någon verkar tveksam i sin första kontakt med oss rekommenderar vi den personen att inte anmäla sig.

Tony Andersson: Är man minsta tveksam ska man inte anmäla sig

– Vi jobbar med att motivera människor med allt vad det innebär, vi lägger exakt noll tid och fokus på att övertala människor. Är man det minsta tveksam om en uppstyrd kosthållning kommer trigga en ätstörning av något slag ska man givetvis inte anmäla sig till 16 weeks of hell, eller något annat liknande upplägg, då ska man söka rätt hjälp för att komma tillrätta med vad som är den egentliga orsaken till problemet, säger Tony Andersson.

Hur det har gått för alla deltagare kommer vi snart att kunna se på D-Play, där några avsnitt ur Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp redan ligger ute.

Foto: Discovery/TT

AV SANDRA HIORT

 

Läs även:

Annons