Kvinnor i Mexiko protesterar mot våldet.

I Mexiko mördas tio kvinnor varje dag och under de senaste fem åren har hela 150 000 kvinnor dödats, många av en närstående man. Enligt Washington Post har 25 procent av alla kvinnliga mordoffer i Mexiko mördats hemma, jämfört med 10 procent av de manliga mordoffren.

De många morden på kvinnor har därför stått högt upp på den politiska agendan i Mexiko de senaste veckorna, och i går demonstrerade hundratusentals kvinnor på internationella kvinnodagen i Mexico City.

I det långa tåget gick kvinnorna klädda i lila som har blivit protestfärgen mot mäns våld mot kvinnor. Först i tåget gick anhöriga till de kvinnor som har försvunnit eller mördats, och de övriga bar plakat som bland annat handlade om våld, rädsla och krav på ett liv i frihet.

Miljontals kvinnor stannar hemma i protest mot våldet

I dag, den 9 mars, planerar miljontals kvinnor i Mexiko hållit sig hemma från jobb, skola och universitet. Det är feministiska organisationer som har kallat till kvinnostrejk i protest mot våldet, och syftet med att de många kvinnorna ska stanna hemma är att visa hur Mexiko kommer att se ut om kvinnomorden fortsätter och kvinnorna försvinner från offentligheten.

Flera av Mexikos största företag har stöttat kampanjen och godkänt att kvinnor deltar i protesten. Bland annat har Walmart godkänt att företagets 108 000 kvinnliga anställda deltar i strejken.

Strejken anses också vara en protest mot landets president, Andrés Manuel López Obrador, som har fått hård kritik för att ignorera problemet och kommit med okänsliga kommentarer. Bland annat ska han ha sagt att att hans politiska motståndare ligger bakom strejken. I en opinionsundersökning i tidningen El Financiero var hela 82 procent missnöjda med hans agerande mot det ökade antalet mord.

Källa: Washington Post

Foto: TT

LÄS MER:

Mia Skäringer ryter ifrån om våldet mot kvinnor: ”Varför skyddar inte samhället oss?”

Här är kvinnorna som förändrar världen just nu

Kändisarna som tagit ställning för kvinnors sak