Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför tvingas Dramatens vd Eirik Stubø avgå

08 apr, 2019 
AvEmma Castman
Eirik Stubø
Nu står det klart att Dramatens vd Eirik Stubø kommer att lämna sin post med omedelbar verkan. Det efter att skarp kritik riktats mot hans ledarskap och sätt att agera.
Annons

SVT-dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är har väckt starka reaktioner under de senaste veckorna, och många har reagerat på Dramatens sätt att agera. Detta då den man som dömts för att ha misshandlat och hotat Josefin Nilsson har fortsatt vara verksam på teatern fram tills dess att dokumentären sändes. Flera skådespelare och regissörer har även berättat att de saknar förtroende för Dramatens ledning.

Dramatens vd Eirik Stubø har tidigare gått ut och beklagat beslutet att återanställa skådespelen, och informerat om att personen i fråga inte längre är aktuell för fler uppdrag på Dramaten. Nu kommer också beskedet om att Eirik Stubø lämnar sin post som vd och teaterchef med omedelbar verkan. Detta då styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart efter turbulensen:

”Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen”, säger Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström i ett pressmeddelande.

Annons

”Men styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny vd”, säger Ulrika Årehed Kågström.

Eirik Stubøs avhopp har mottagits med aggression och lättnad

Eirik Stubø har varit vd och konstnärlig ledare på Dramaten sedan 2015, och under den tiden har han även regisserat flera uppmärksammade uppsättningar, däribland Den goda viljan och Antigone. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska beskedet om vd:ns avgång ha mottagits med både aggression och lättnad, och stämningen på mötet ska ha varit dämpad.

I samband med sitt avhopp kommenterade Eirik Stubø händelsen med följande ord:

”De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen.”

Annons

Maria Groop Russel blir ny vd på Dramaten

Dramatens vd-post ersätts med omedelbar verkan av teaterns vice vd, Maria Groop Russel.

”Jag har fått uppdraget att leda, utveckla och driva Dramatens hela verksamhet framåt tillsammans med alla som arbetar här. Dramaten har påbörjat och genomfört en rad åtgärder kring arbetsmiljö på olika sätt. Det arbetet tar jag vidare nu. På ett mer systematiskt sätt än tidigare. Jag känner mig motiverad, samlad och beslutsam och ser väldigt mycket fram emot att göra detta”, säger Maria Groop Russel i pressmeddelandet.

Dramaten meddelar också att de kommer inleda rekryteringen av en ny teaterchef/konstnärlig ledare.

Foto: Christine Olsson/TT

Läs mer:

Annons