Trendar: InredningMat och dryckResor

De visar självmordsbrev – för att kriminalisera jobbmobbning

13 sep, 2019 
AvMikaela Alex
"Jag trodde det skulle bli bättre" – så står det i ett brev som någon lämnade efter sig innan hen valde att ta sitt liv. Nu tar organisationen Make a Change upp kampen mot mobbning på arbetsplatser, med hjälp av dessa brev – och ett nytt lagförslag.
Annons

Varje år väljer omkring 1200 svenskar att avsluta sina liv – ungefär hundra av dessa gör det på grund av mobbning och trakasserier på sin arbetsplats.

Enligt antimobbningsorganisationen Make a Change finns det luckor i lagstiftningen som tillåter mobbning på arbetsplatser att fortlöpa. Till exempel döms böter ut enbart vid trakasserier på grund av kön, religion, sexuell läggning, funktionshinder, ålder eller etnisk tillhörighet, enligt Diskrimineringslagen.

Vuxenmobbning går ostraffat

Det innebär att alla som utsätts för mobbing utan tillhöra någon av dessa grupper står helt utan lagstiftat skydd, och kan fortsätta att utsättas av kollegor, chefer eller underställd personal.

Därför har organisationen nu dragit igång en kampanj med mål att få regeringen att kriminalisera kränkande särbehandling och mobbning i arbetslivet.

– Det förebyggande arbetet kring vuxenmobbning måste förbättras och de ekonomiska förutsättningarna för detta måste öka. En tydligare lagstiftning bör träda i kraft med ordentliga konsekvenser för de som idag utsätter sina kollegor för brott. Dialogen kring vad kränkningar och mobbning är måste i större omfattning äga rum ute på våra arbetsplatser och i vuxenvärlden i övrigt, säger Christian Nordenström, grundare Make a Change.

Annons

– Hur ska vi kunna få barnen att sluta bete sig så förfärligt mot sina jämnåriga när vuxna människor kränker varandra på sätt som barn knappast skulle komma på att göra?

Visar riktiga självmordsbrev

Som en del i reklamkampanjen visar organisationen upp delar ur verkliga självmordsbrev på sina affischer, där personer inte orkat leva längre på grund av sin jobbsituation. Och orden går rakt in i hjärtat.

”Jag var så rädd och grät nästan varje dag. Det hjälpte inte att bli arg för ni bara skrattade åt mig. Ni kanske tyckte att jag fick skylla mig själv. Fast nu är jag arg och ledsen på samma gång. Jag är också trött och vill bara sova och aldrig komma tillbaka igen”, står det i ett av breven.

I ett annat kan man läsa: ”Jag har bestämt mig för att göra detta eftersom jag inte kan hitta något annat sätt att bli lycklig på. Min självkänsla har förstörts under en lång tid, jag har snart varit utsatt på min arbetsplats i 4 år och ingen gör något”.

Annons

I ett tredje brev står det: ”Att vare dag vakna med en klump i magen är något jag inte längre orkar med. Att inte kunna gå till sin egen arbetsplats som jag dessutom alltid älskat känns för jävligt rent ut sagt. De senaste åren har varit de värsta jag fått uppleva”.

Skylten med breven sitter uppe utanför riksdagshuset i Stockholm.

Make a Change antimobbningskampanj.
Skylten utanför riksdagshuset. Foto: Make a Change

Du kan läsa breven i sin helhet, och skriva på en namninsamling för att stötta lagförslaget, på Make a Change.

Mobbning i siffror

  • Sedan 2010 har anmälningar om arbetssjukdomar på grund av mobbning eller kränkande särbehandling till Försäkringskassan fördubblats, från runt 600 fall om året till runt 1 200 fall om året.
  • När det gäller kvinnor inom vård, skola och omsorg är ökningen 83 procent.
  • Drygt hälften av anmälningarna utgörs av problem i relationen mellan anställd och chef.
  • En halv miljon människor upplever mobbning på sin arbetsplats varje år – det är 10 procent av alla som arbetar.
  • 100 000 upplever allvarlig mobbning på arbetsplatsen. Av dessa blir 10 000 sjukskrivna.
  • 100 personer begår självmord på grund av mobbning på arbetsplatsen.

Är du utsatt för mobbning på jobbet? Hit kan du vända dig för hjälp: Läs mer.

Hit kan du vända dig!

Om du själv har självmordstankar är det viktigt att du inte håller dem för dig själv – prata med någon om hur du mår, antingen någon du har förtroende för eller med en person via en stödlinje. På Mind.se kan du chatta med självmordslinjen, du kan även ringa och prata med någon på telefonnummer 90101. Telefonlinjen är öppen mellan 06 och 24 varje dag.

Foto: TT, Make a Change

 

Läs mer:

Annons