Trendar: InredningMat och dryckResor

Den osannolika mördaren – så lika är skådisarna de verkliga personerna

10 nov, 2021 
AvNina Nyström
Stig Engström och paret Palme på mordkvällen i Den osannolika mördaren
Mordet på Olof Palme har under åren porträtterats på många sätt i rutan. I Netflixserien Den osannolika mördaren är det Stig Engström som står i fokus. Vi jämför skådespelarnas karaktärer med de riktiga personerna.
Annons
TV: Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
TV: Krimfallen som skakade Sverige

2018 kom Thomas Petterssons prisbelönta bok Den osannolika mördaren: ”Skandiamannen” och mordet på Olof Palme, där ny fakta kring Palmemordet presenterades.

I boken beskrivs hur den grafiske designern Stig Engström, på felaktiga grunder, avfördes helt från polisutredningen.

Två år senare, efter 35 år, tiotusentals förhör och en lång rad misstänkta, pekades Stig Engström i juli 2020 till slut officiellt ut som den trolige Palme-mördaren. Men eftersom Stig Engström är avliden sedan 2000 lades förundersökningen ned och ingen rättegång hölls.

Annons

Det handlar Den osannolika mördaren på Netflix om

Det är på Thomas Petterssons bok som Netflix-serien grundar sig. Netflix beskriver serien som en fiktiv tolkning av hur Stig Engström ända fram till sin död lyckades komma undan med mordet på Olof Palme.

”Vad vet vi om Stig Engström? Och hur kunde polisen låta honom komma undan, trots att de hela tiden var honom på spåren? Mordet var illa planerat, Engström gjorde allt fel från början och nästan ingen trodde på hans lögner om vad han egentligen gjorde under den ödesdigra kvällen i Stockholm år 1986”, skriver Netflix i ett pressmeddelande.

För manuset står Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, som även gjort tv-serierna Innan vi dör och Kalifat – en god kvalitetsstämpel. Men trots detta och trots att man efter varje avsnitt lägger en brasklapp om att det inte är bevisat att Engström utförde mordet och att det är en teori bland flera, har man fått kritik för att det i serien gestaltas som att det inte är någon tvekan om att det är han som avfyrar skottet.

Annons

Så verklighetstrogna är karaktärerna

I huvudrollerna ser vi en lång rad kända svenska skådespelare. Vi tar en kik på hur verklighetstrogna man lyckats göra dem.

Stig Engström – Robert Gustafsson

Skandiamannen pekar ut åt vilket håll mördaren sprang.
Skandiamannen pekar ut åt vilket håll mördaren sprang.

Huvudrollen som Skandiamannen spelas av Robert Gustafsson – som, hör och häpna, faktiskt VAR på exakt samma film som Palme på mordkvällen. Stig Engström är kanske också, förutom Olof och Lisbeth Palme, den av personerna i serien som de flesta har tydligast bild av på näthinnan, efter utpekandet 2020.

Annons

Stig Engström på mordkvällen
Robert Gustafsson i rollen som Skandiamannen på mordkvällen.

Hans Holmér – Mikael Persbrandt

Hans Holmér håller upp två revolvrar
Hans Holmér håller upp två revolvrar av en typ som man misstänker överensstämmer med mordvapnet under en presskonferens 1986.

När Palme mördades var Hans Holmér länspolismästare i Stockholm – och utsåg också sig själv som spaningsledare. Rollen görs av Mikael Persbrandt.

Annons

Mikael Persbrandt håller upp två revolvrar
Mikael Persbrandt som Holmér i serien.

Olof Palme – Peter Viitanen och Lisbeth Palme – Cilla Thorell

Olof Palme och Lisbeth Palme 1985
Paret Palme i december 1985, bara ett par månader före mordet.

I rollen som Olof Palme ser vi Peter Viitanen, som vi tidigare sett som bland annat Kenneth Gärdestad i Ted samt Vår tid är nu och Äkta människor.

Annons

Lisbeth Palme gestaltas av Cilla Thorell, som tidigare gjort roller i exempelvis En komikers uppväxt och Gåsmamman.

Paret Palme i Den osannolika mördaren
Paret Palme på mordkvällen i serien.

Margareta Engström – Eva Melander

Stig och Margareta Engström i serien.
Stig och Margareta Engström i serien.

Stig Engströms fru Eva spelas skickligt av Eva Melander, tidigare känd för bland annat Snöänglar, Gräns och Rebecka Martinsson. Hon har i förhör sagt att hon inte tror att han var kapabel till något sådant. Tyvärr (fast skönt för henne under omständigheterna) finns det inga offentliga bilder på henne att jämföra med.

Annons

Övriga personer finns det tyvärr ont om bilder på. Men i rollen som författaren Thomas Pettersson ser vi Björn Bengtsson – och visst kan man se likheter? (Bilden på Björn är inte från serien.)

Thomas Pettersson och Björn Bengtsson

Foto: Netflix/TT

TV: 5 nyheter på Netflix i novemberBrand logo
TV: 5 nyheter på Netflix i november
Annons