Trendar: InredningMat och dryckResor

Det här är Black Lives Matter – organisationen för svartas rättigheter

03 jun, 2020 
Av
grundaren för black lives matter och en skylt med text på
Efter det brutala polisvåld som ledde till afroamerikanen George Floyds död har människor engagerade i organisationen Black Lives Matter världen över höjt sina röster i protest. Men vad är Black Lives Matter och vad står organisationen för? Vi reder ut bakgrunden.
Annons

Den 25 maj dödades en obeväpnad 46-årig man vid namn George Floyd under ett våldsamt polisingripande i Minneapolis, USA. Han misstänktes ha betalat med falska sedlar i en butik varpå fyra poliser larmades till platsen. De handfängslade Floyd och en av poliserna tryckte med sitt knä ned honom mot asfalten intill polisbilen.

På en film som nu spridits världen över säger Floyd till poliserna att han inte kan andas. Senare samma dag dödförklaras han. Händelsen har fördömts av en hel värld och protester och kampanjer pågår för att uppmärksamma den strukturella rasismen i världen.

Historien bakom Black Lives Matter

Organisationen Black Lives Matter föddes redan för sju år sedan. År 2013 blev 17-åriga Trayvon Martin skjuten till döds av en områdesvakt i Florida, USA. Vakten, som var en frivillig volontär, menade att Trayvon Martin ”såg misstänkt ut” och verkade ”ha något skumt för sig” då han gick runt i området iklädd hoodie med uppdragen luva. Vakten följde pojken en stund innan han öppnade eld mot honom. Vakten hävdade sin rätt till självförsvar mot pojken som var helt obeväpnad, och gick fri i en uppmärksammad rättegång. En enorm folklig vrede växte mot det system som låtit detta ske. I sociala medier började människor att posta inlägg under hashtaggen #blacklivesmatter – svarta människors liv räknas. 

De grundade Black Lives Matter

Alicia Garza grundare av Black Lives Matter
Alicia Garza, en av tre grundare av Black Lives Matter.

De tre kvinnor som startade hashtaggen heter Alicia Garza, Opal Tometi och Patrisse Cullors. Alicia är 39 år och arbetar som skribent i Oakland, Kalifornien. Hon har en examen i antropologi och sociologi, och skriver om mänskliga rättigheter för The Guardian, Rolling Stone, HuffPost med flera.

Opal Tometi grundare av Black Lives Matter
Opal Tometi är medgrundare av Black Lives Matter.

Opal, 36, har studerat historia, kommunikation och försvar på University of Arizona. Hon har arbetat med att stötta överlevare av våld i nära relationer samt med migrationsfrågor och internationell rasdiskriminering.

Patrisse Cullors grundare av Black Lives Matter
Black Lives Matters medgrundare Patrisse Cullors.

Konstnären och manusförfattaren Patrisse, 36, har läst religionsvetenskap och filosofi på UCLA i Los Angeles, Kalifornien. Hon har bland annat engagerat sig i frågor som mänskliga rättigheter och övervåld i amerikanska fängelser. Hennes bok When They Call You a Terrorist: A Black Lives Matter Memoir släpptes 2018.

Annons

Det kämpar Black Lives Matter för

Black Lives Matter har som syfte att sätta stopp för den diskriminering av svarta människor som sker bland annat i form av statligt övervåld. Det handlar om poliser som skjuter oskyldiga svarta människor, om politiska beslut som missgynnar svarta människor och den stora rättsosäkerheten för svarta människor i domstolar.

Rörelsen sprider kunskap och belyser de orättvisor som drabbar svarta runt om i världen. Inte sällan, menar rörelsen, hänger diskriminering på grund av hudfärg också tätt ihop med andra typer av diskriminering, så som rätten till sin sexualitet, ojämna socioekonomiska förhållanden, bristande tillgänglighet för funktionsvarierade, sexism och religionsfrihet.

Så kan du stötta Black Lives Matter

I Sverige kan du vara med och stötta organisationen Black Lives Matter genom att delta i digitala och fysiska protester, donera pengar och läsa på om rörelsen. 

Foto: TT

LÄS MER:

Annons