Trendar: InredningMat och dryckResor

Fakta och kul kuriosa om Astrid Lindgrens älskade böcker

17 aug, 2021 
AvNina Nyström
Pippi, Astrid Lindgren och Ronja
Astrid Lindgrens berättelser har älskats av generation efter generation – vi har nog alla läst de flesta böckerna och sett de flesta filmerna. Bakom historierna döljer sig så många finurliga detaljer och bakgrundshistorier. Visste du till exempel det här?
Annons
TV: Astrid Lindgren-barnen – så ser de ut idagBrand logo
TV: Astrid Lindgren-barnen – så ser de ut idag

Kanske visste du att inspirationen till Pippis röda hår och fräknar kom från en skolkamrat till Astrid Lingrens dotter Karin? Sonja, som hon hette, var också alltid vildast på barnkalasen. Men visste du att Pippi också inspirerats av den litterära figuren Anne på Grönkulla? Kanske inte helt oväntat egentligen. Föräldralös, med röda flätor och också hon en frispråkig revolutionär.

Här är andra intressanta kuriosa om några om Astrid Lindgrens mest älskade klassiker och figurer som du kanske inte hade koll på?

5 saker du kanske inte visste om Pippi Långstrump

Pippi och herr Nilsson
Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

Tommy var stuntman för Pippi

När Inger Nilsson skulle spela in Pippi ville hon varken ha en pytonorm runt halsen eller balansera på en hästrygg på ett ben.

Annons

– Jag var ju så liten när vi började och hästen så enormt stor. Jag var ju livrädd, har hon berättat i en intervju i Aftonbladet.

Så Pär Sundberg som spelade Tommy fick rycka in som stuntman. Han hade nämligen tränat både gymnastik och balett. Med en peruk och kameran bakifrån såg man inte att det var han. Pär fick även fick ta sig an pytonormen.

Pippis tecknare Ingrid Vang Nyman var också rödhårig och fräknig

Däremot var hon dessvärre inte lika bekymmerslös som Pippi utan led av schizofreni och tog sitt liv bara 43 år gammal.

Bonniers förlag tackade nej till att ge ut Pippi Långstrump

Därefter hamnade Pippi istället hos Rabén och Sjögren – som då var krisdrabbat, men drog en riktig vinstlott kan man säga!

Sjörövarna var rika!

Sjörövarna i Pippi på de sju haven spelades av svenska företagsledare och engelska miljardärer som hittades i en hotellbar. Och en av sjörövarna var regissörens fru Olle Hellströms fru Birgit, med lösskägg och lapp för ögat.

Annons

Idén om Pippi Långstrump kom från Astrids dotter Karin

När hon var sju år gammal var hon sjuk i lunginflammation och ville att mamma skulle berätta en saga: ”Berätta om Pippi Långstrump” sade hon och uppfann i samma stund det som skulle bli en av världens mest välkända barnboksfigurer. ”Eftersom det var ett märkligt namn blev det också en märklig flicka”, har Astrid Lindgren berättat. Under flera år hittade hon på nya historier för Karin och hennes vänner.

Kul kuriosa om Ronja Rövardotter

ronja och birk
Foto: Stefan Lindblom

Så uppkom historien om Ronja Rövardotter

”Det började med att jag såg ett berg, och högt uppe på det en rövarborg och den delade sig plötsligt mitt itu. Vad är det för folk som bor där? tänkte jag. Jo, en rövarfamilj som har en dotter och en annan rövarfamilj som har en son. Romeo och Julia upp i dagen alltså.", har Astrid Lindgren berättat.

Annons

Systembolagsrövare

Ilon Wikland baserade sina teckningar av de tolv rövarna utifrån kunder på Systembolaget!

Härifrån kommer namnet Ronja

Astrid hittade mycket inspiration till namnen i en gammal svensk atlas, och framför allt från de lappländska fjällen. Namnet Ronja kommer från ”Juronjaurekåtan” och innan böckerna kom ut var namnet i princip obefintligt i Sverige. Idag heter över 6000 personer Ronja.

Spännande fakta om Emil i Lönneberga

Emilboken

Modell för Emil

Kontakten med tecknaren Björn Berg fick Astrid efter att i en bok om nordiska städer sett hans teckningar av en liten pojke på Djurgårdsfärjan – en pojke som på ut precis om Astrid föreställt sig Emil! Björn Bergs fyraårige son Torbjörn stod sedan ytterligare modell till den första boken om Emil.

Annons

Alfred finns "på riktigt"

Drängen Alfred har tecknats efter en levande modell, drängen Pelle på Näs där Astrid växte upp. Pelle kom till Näs som 13-åring och blev kvar hela sitt liv. Han var mycket barnkär och hade god hand med djur.

Astrids pappa var stor inspiration för böckerna om Emil

Emil i Lönneberga har fått låna många av sina mest berömda anekdoter av Astrids egen pappa: till exempel kräftfångandet och den galna kon. Han var en mycket duktig historieberättare och har bidragit med många detaljer från sin egen barndom till böckerna.

Visste du det här om Vi på Saltkråkan?

Tjorven och Båtsman

Vi på Saltkråkan började inte som bok

Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte Vi på Saltkråkan på en bok. Manuset skrevs direkt för TV-serien och kom ut i bokform efter att TV-serien visats.

Annons

Så drillade man Båtsman

För att man skulle få Båtsman att gå efter Tjorven vart hon än gick, la man torkad fisk i Tjorvens fickor.

Citat från verkligheten

Inspirationen till den berömda citatet (med hööög igenkänning för alla föräldrar), ”Farbror Melker, vet du vad?” kommer från en sportlovsresa Astrid Lindgren gjorde med sin familj. Bredvid henne satt en familj där pappan pratade med en annan vuxen och sonen hela tiden försökte få uppmärksamhet och upprepade "Pappa vet du vad?" säkert 20 gånger.

Bilder, Foto: TT, SVT

TV: Se 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
TV: Se 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker
Annons