Trendar: InredningMat och dryckResor

6 detaljer i ditt hem som dina gäster märker direkt – men som du glömmer

26 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
Brukar du också drabbas av storstädsfeber inför att du ska ha gäster?
Vi tenderar att fokusera på onödig städning och faktiskt glömma bort de mindre än viktigare detaljerna i hemmet.
Här är sex exemepel på saker som dina gäster märker direkt – men som du inte tänker på!
Annons
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idagBrand logo
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idag

Det går ofta att sätta ett likhetstecken mellan att bjuda hem gäster och göra en storstädning precis innan. Du plockar undan, dammar, dammsuger, kanske moppar du också golven och rengör fönster och speglar. Ja, allt det där som får hemmet att kännas tipptopp.

Men vi är alla mänskliga och tenderar att lägga stor fokus på att städa i skrymslen och vrår där ingen kollar, och faktiskt missa de mindre betydligt mer synliga sakerna.

Det finns ett antal deldetaljer i ditt hemmet som kan ge dina gäster mer huvudbry än en dammråtta under tv-bänken eller ett spindelnät i taket.

Annons

Här har vi valt ut sex exempel på detaljer i hemmet som gästerna märket direkt (även om de sällan påpekar dem) – men som du ofta missar!

Tv:n står på i bakgrunden

Vi lever i en tid där skärmar är en så stor del av vår vardag att vi nästan inte tänker på att de finns där. Känner du igen dig? Då har du kanske gjort dig skyldig till den första punkten på listan: att tv:n står på i bakgrunden.

Även om vi själva inte uppfattar att tv:n är på, eller kanske till och med tycker att det känns tryggt, så kan det finnas känsliga gäster som tycker att det är både otrevligt och obehagligt. Särskilt om din blick och din uppmärksamhet omedvetet dras från dina gäster till tv-skärmen. Ja, du kommer inte att framstå som en särskilt trevlig värd.

Annons

Blommorna sjunger på sista versen

Se över dina växter och blommor. Inför gästernas besök är det lätt att missa om någon planta ser lite trött ut. Men som rubriken på den här artikeln skvallrar om, så märker dina gäster det direkt, även om de är artiga och inte nämner det.

Se över om någon bukett eller kruka har ett innehåll som behöver bytas ut. Det kan vara värt att lägga en peng på. Grönska gör nämligen att ditt hem upplevs mycket mer hemtrevligt.

Annons

Fotoväggen avslöjar lite för mycket

Dina inredningsdetaljer återspeglar din personlighet, något som gäster definitivt kommer att analysera, medvetet eller omedvetet. Men ibland kan det bli för mycket av det goda.

Det som pryder dina väggar: fotografier, målningar och tavlor, är några av de första inredningsdetaljerna som bidrar till gästernas helhetsbild av dig. Särskilt pinsamma foton från förr. Vad säger ditt hem och din väggkonst om dig?

Hemmets doft

Det första dina gäster kommer att lägga märke till är hur ditt hem doftar. Något som du själv inte kan notera förrän du lämnar ditt hem under en längre tid och sedan kommer tillbaka.

Annons

Som värd brukar man ofta vilja att ens hem ska dofta gott, och då kan man ibland överkompensera med för många starka dofter i stället. Om du står i valet och kvalet mellan att satsa på ett doftljus eller så kallade doftpinnar, rekommenderas ljuset. Detta då pinnarna kan ha större påverkan på personer som är känsliga för dofter eller har allergier.

Ouppfostrade husdjur

De flesta gäster har inget emot fyrbenta husdjur ... i alla fall inte om de uppför sig väl. Det vill säga de tigger inte om mat, de försöker inte hoppa upp i deras knä och de lyssnar på dig som ägare.

Annons

Om din älskade fyrbenta kamrat inte uppför sig däremot kan det skapa stor irritation hos gästerna, och det är inte säkert att du som värd ens uppfattar den här irritationen. Överväg att skaffa hund- eller kattvakt innan du får gäster, om du tror att den risken finns.

”Leta efter toalettpappret”-paniken

De flesta som bjuder över folk förstår vikten av att sätta upp en ny toalettrulle i badrummet, så att gästerna känner sig välkomna när/om de behöver uppsöka en toalett.

Det man ofta glömmer är dock att fylla på med synliga och lättillgängliga extrarullar, om den första tar slut. Det är en mycket god idé att göra just det, för att undvika att gästerna ska behöva leta själva och (i värsta fall kanske behöva ropa på dig, för att lösa en pinsam situation).

För ärligt talat, vi alla har varit den gästen någon gång, som suttit på en främmande toalett, med en känsla av panik för att toalettpappret tagit slut. Lär dig av det!

Källa: Brightside

Annons